Így szúrd ki az ételben lévő rejtett cukrokat!
A hozzáadott cukor korunk első számú ellenségévé lépett elő, ám az ellene folyó harc is szintet lépett: számos gyártó álnéven csempészi be ezt a hozzávalót a termékekbe. Az ember gyanútlanul rágcsál, és máris bejutott a túlsúlyért felelős „ügynök” – úgy, hogy észre sem vettük. Naná, hogy a cukorkák és a szénsavas üdítők rég tiltólistán vannak a fogyókúrázóknál, ám az ártalmatlannak tűnő joghurttal, a diákcsemegével és a spagettiszósszal is csínján kell bánnunk.
Ha a vonalainkra jobban vigyáznánk, akkor az inzulin- és vérnyomásemelő, szív- és cukorbetegségre hajlamosító cukrokat óvatosabban kell szűrnünk. A természetes szénhidrátok, melyekhez a gyümölcsök, tejtermékek vagy zöldségek által juthatunk, nagy aggodalomra nem adnak okot. Inkább az élelmiszeripar által hozzáadott, finomított szénhidrátok az aggasztóak. Az amerikai szívgyógyászok szerint az ideális cukorbevitelt a nőknek napi 100 kalória alatt kellene tartani, ami hat teáskanálnyi adagnak felel meg. A férfiak kilenc teáskanálig (150 kalória) lenghetnének ki, ám mindössze egy dobozos üdítő ezt az adagot bőven kiüti.
Már a reggelinél, álmos szemekkel ellenőrizzük, mit lapátolunk be: az ízesített joghurtok nem csak a cukrok, de további egészségtelen összetevők forrásai is lehetnek. A natúr verzióban alig 11 gramm cukor van, míg egy epresben ez felszökhet a duplájára is. Az édesített gabonapelyhek – például a fahéjas-almás zab – helyett inkább chia magot szórjunk a tejtermékbe, és ha ízekre vágyunk, akkor mandula, vanília, datolya vagy menta jöhet szóba, esetleg cukormentes gyümölcskompót. Ha krémesítenénk a reggelit, akkor egy kanál natúr mogyoróvaj tökéletes lesz.
A bejegyzés megtekintése az InstagramonRorie -Gut and Immune Support (@gutbustingtruths) által megosztott bejegyzés
A saláta dresszingek vagy szendvics szószok savasságát a gyártók sokszor cukorral ellensúlyozzák. Ha például saját, friss bazsalikomos paradicsomszószt készítenénk, akkor a savat kis citromlével, míg a lágyítást répával végezhetjük el. Egy evőkanálnyi bolti ketchupban simán lehet négy gramm cukor is, ugyanennyi mogyoróvaj megáll másfél grammnál; ám a csomagolásán szerepelhet kukoricaszirup, cukornád-lé, melasz vagy akár méz is. Olyat válasszunk, melyben egészséges olajok vannak, és csökkentett a zsírtartalom.
Az előre elkészített rágcsálnivalókban is akad fölös kalória: a diákcsemege mellett olykor a sós perecek is bűnösek. Házi ropogtatóst összedobhatunk nyers – vagy enyhén pörkölt – mogyoróból és aszalt gyümölcsökből: a goji bogyó például diétásabb a mazsolánál és a vörös áfonyánál is. A szárított ananászból is a cukrozatlant válasszuk.
Kávékülönlegességek – nem kizárt, hogy ízes folyékony cukrot kortyolunk. Egy nagy bögre itókával akár 61 gramm édességet is behúzunk, a tejszínhab zsírjáról nem is beszélve. Jobb, ha steviával édesítünk, vagy pici mézzel. Az ízesített szója- vagy mandulatejekkel is óvatosan – a natúr változat nem vészes, és ha aromákra vágynánk, akkor szórjunk a csészébe édesítetlen kivonatokat (vanília, kakaó, fahéj).
A dobozos levesek és konzerv gyümölcsök sem tesznek jót az emésztésnek, ám a fő mumus a fehérkenyér: megfosztva vitamin-, rost-, és ásványianyag tartalmától. Annyira üres, hogy a szervezeted csak még éhesebb lesz tőle. Megesik, hogy még cukrot is sütnek bele – mindenképp érdemes a teljesebb értékű gabonás verziók felé kanyarodni.
Perzsa
Forrás: thehealthy.com