Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A 10 leggyakoribb helyzet szerint

Így osztozzunk az éttermi számlán

A 10 leggyakoribb helyzet szerint
2016. November 7.

Legyen szó akár arról, hogy egy ügyfelet viszünk vacsorázni, vagy elrángatjuk legújabb barátunkat ebédelni, vagy épp egyik rokonunkkal beszéltünk meg egy éttermi találkozót, az étkezés végén két biztos dolog történik: megérkezik a számla, és a kérdés, hogy ki fizet. A sorrend lehet fordított is.

A forgatókönyv többféleképpen alakulhat: fizethetsz Te, mindenki fizeti a magáét, várod, hogy anyósod/apósod kézbe vegye a számlát és rendezze…

Minden étkezési helyzet más, legyen szó akár egy születésnapi vacsoráról vagy egy dupla randiról. Három szakértő – Diane Gottsman etikett szakértő, David Weliver, a „Money under 30” pénzügyi tanácsadói weboldal alapítója és Patricia Napier-Fitzpatrick, a New York-i  Etikett Iskola alapítója és elnöke elmondták, hogyan kell eldönteni, hogy ki fizesse a számlát a 10 leggyakoribb helyzetben.

Csak az üzleti életben vannak merev szabályok, ott mindig az a fél fizet, aki a meghívó. Az összes többi helyzetben inkább irányelvek vannak, amelyekhez igazodni érdemes, hogy egyik fél se érezze azt, hogy kihasználták, illetve mindkét fél érezhesse, hogy figyelmes volt. 

Randi vacsora – aki elhívta randizni a másikat, az fizet, nemtől függetlenül.

Dupla randis vacsora – megoszlik a párok között.

Szerelmes vacsora (nem randi, mert már együtt jár a pár) – felváltva érdemes meghívni egymást, vagy fizessük felesben.

Üzleti vacsora – mindig a meghívó fizet.

Vacsora egy ismerőssel – fizessük felesben, ha hasonló az érték, de teljesen elfogadható, ha külön számlát kérünk, ha a másik étele jóval drágább volt.

Vacsora egy közeli baráttal – ahogy az előző pontban, fizessük felesben, ha közel hasonló volt a fogyasztás. Néha a közeli barátok meghívják egymást egy-egy étkezésre, ekkor ügyeljünk arra, hogy viszonozzuk. 

Szülinapi vacsora – ha a barátaid szervezik számodra, akkor ők is fizetik, de ha te szervezed a saját szülinapod alkalmából, akkor nem várható el, hogy a barátok/ismerősök fizessenek.

Ebéd/vacsora egy munkatárssal – mindenki fizeti a saját fogyasztását

Ebéd/vacsora egy közeli családtaggal – a szülők általában fizetik a felnőtt gyerekük fogyasztását, kivéve, ha a „gyerek” ragaszkodik hozzá, hogy ő hívja meg a szüleit.A testvérek között a szokás az, hogy feleznek, vagy felváltva hívják meg egymást. 

Vacsora rokonokkal – ezt eseti alapon kell kezelni, de a fő irányelv, hogy a legidősebb családtag fizet.

 

 

Forrás: businessinsider.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!