Így olvasszunk csokit a mikróban
2022. September 16.Csokit természetesen olvaszthatunk a tűzhelyen is, viszont ha csak egy kisebb mennyiségre van szükségünk például gyümölcstálhoz vagy a frissen sült keksz tetejére, akkor egyszerű és praktikus megoldás a mikrohullámú sütőt választani.
Az első fontos lépés, hogy a csokinkat apró, azonos méretű darabokra törjük vagy vágjuk. A táblás csokinál használjunk hosszú pengéjű kést, ez a leggyorsabb megoldás. Az összetört vagy darabolt csokit tegyük egy üvegtálba. (Az üveg jobban szigetel, így nehezebben fog benne megégni a csokoládé.)
Tipp: A csoki, ha fehér: készíts belőle szuper desszerteket!
Kezdjük el melegíteni 30 másodpercen át, majd keverjük át. Ezt ismételjük meg többször, az első 1-2 alkalommal az átkeverés feleslegesnek fog tűnni, mert a csoki még szilárd, de harmadszorra már fogjuk látni, ahogy olvad. Az átkeverés azért fontos, hogy egyenletesen melegítse a mikró az összes csokit. A harmadik melegítés után már elég meleg lesz ahhoz, hogy a még szilárd darabok is megolvadjanak, ehhez tegyük félre szobahőmérsékletre, és néha keverjük át. 4-5 perc múlva már kezdhetünk is vele dolgozni.
Fontos tudni, hogy ezzel a módszerrel olvasztjuk, de nem temperáljuk a csokit, ezért fényes mázat nem tudunk így készíteni, más célokra viszont kiváló megoldás.
Forrás: the kitchn
Ez is érdekelhet: