Így még biztosan nem ettél chutney-t - pár meglepő tipp következik
Megeshet az, hogy nem fogyott el egyszerre a megbontott üvegből a chutney, és a hűtőben sem tárolhatjuk örökké. Végképp ne várjuk meg, hogy ez a fűszeres finomság kidobásra kerüljön – inkább próbáljunk ki pár új felhasználási tippet. A legegyszerűbb mód, ha bármelyik olyan receptbe ellőjük, amiben eredetileg curry szerepel – be fogja tölteni az ízesítő funkciót, sőt..!
Krémsajttal elkeverve pedig isteni kínálós falatka válhat belőle: ha egy adag krémsajt tetejére csorgatjuk, majd mellé teszünk kenő kést és sós kekszet, máris megvan az étvágygerjesztő csipegetnivaló. Aki jobban rákészülne, az robotgépben pépesítheti is a két kenhető összetevőt – ha túl tömény volna az eredmény, akkor egy kis tejet/növényi tejet löttyinthet hozzá. Pikáns ötlet a kényérkockára kent csípős krém tetejére egy darabka grillezett sajtot is illeszteni – ez még ínycsiklandóbbá teszi a vendégváró tálat. Sőt, ha roston, olvadásig sütnénk a cheddaros feltéttel együtt, az felejthetetlen lesz.
Ez is érdekelhet: Ananászos fügés gyömbéres chutney
Ha mártogatósban gondolkodnánk, akkor a tortilla chips zöldségmártásával felesben, friss korianderrel dolgozzuk össze. De ne krémesítsük teljesen, pár mozdulat a robotgéppel bőven elég lesz – maradjon meg az eredeti szerkezetből valamennyi.
Szendvicsben ugyanígy működik a chutney – ez esetben egy adagot keverjünk be ugyanannyi mennyiségű majonézzel. A sonka és a sajt pedig meg fogja koronázni az íz-orgiát.
Az erőteljes ízű húsokhoz – bárány, őz, szarvas, kacsa – is passzol a chutney: tálalás előtt rákenhetünk belőle a sültre, de mellé is adhatjuk tálkában. Ha viszont tempurához szervíroznánk, akkor keverjünk ehhez a japán ételhez illő szószt: egy evőkanál chutney egy teáskanál szójaszósszal, fél teáskanál friss, reszelt gyömbérrel plusz egy evőkanál mirin (rizsbor; de más édes borral is működik), illetve negyed csésze hal/csirke/zöldség alaplé fog kelleni. Pürésítsük a hozzávalókat, majd serpenyőben forrósítsuk – a bundázott tengeri hal, rák vagy zöldség mellé tökéletes kísérő lesz.
Akár házi ketchupként is beválhat, hiszen az összetevők hasonlóak – ecet, cukor, fűszerek és zöldség – csak a sűrűségük tér el. Ha a zöldparadicsomos chutney-t pürésítjük, máris kapunk egy nem piros, házi ketchupot. Ha tovább mennénk, és az eredményt kis vízzel hígítanánk, akkor pedig sütnivaló húsok kaphatnak egy áttetsző mázat belőle.
Édesburgonya vagy téli tök sütéséhez szintén ajánlott a chutney: 200 Celsius-fokra melegítsük elő a sütőt. Tisztítsuk meg a választott zöldséget – hámozni csak a tököt kell – majd vágjuk félcentis falatokra. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd a chutney-val kevert zöldségdarabokat terítsük el rajta. Nagyjából 30-40 percig süssük a tálat, míg az összetevők megpuhulnak.
Ezt is szeretni fogod:
Perzsa
Forrás: thespruceeats.com