Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sokrétegű mártogatós jöhet?

Egészséges, finom és igencsak látványos ez a vendégváró tál.
2021. november 28.

Az egyszerű mártogatós ételeket is szeretjük, mert karakteres ízekkel ajándékozzák meg a falatkákat. De ha több, különböző réteg épül egymásra, az olyan kombinációt eredményez, amire legmerészebb álmainkban sem gondoltunk eddig. Sajt, guacamole, paradicsom, olíva, hagyma, egy 23 x 33 centiméteres edényben – és máris összefutott a szánkban a nyál. Alig várjuk, hogy a ropogós tortilla chipset vagy a répa-rudakat beledöfjük az emeletes finomságba. Legyen vendégváró gluténmentes előétel, batyus bál vagy délutáni nasi – ebben a halomban mindenki megtalálhatja a kedvenc rétegeit. Ha a tejtermékeket növényi eredetűekre cseréljük, akkor a vegán verzió is gond nélkül elkészülhet. Az ízek mellett a színek és az illatok szintén összeérve érvényesülnek, nem pedig egymás rovására.

Ide kapcsolódik: Avokádó – több van benne, mint gondolnád!

Hidegen – azaz szobahőmérsékleten – is tökéletes, ám érdemes kipróbálni, hogy félidőben, 15-20 percig, 190 fokon összesütjük a tál szintjeit, majd forrón, olvadtan kínáljuk. A gondosan elterített, alsó négy réteg kerüljön csak a sütőbe: a pépesített fűszeres bab, a guacamole, a telföl és a sajt – addig kapjon az edény hőt, míg ez az utóbbi, felső szint megolvad. A bab lehet konzervből is, de magunk ugyanígy megfőzhetjük, mielőtt pürésítjük, majd ajánlatos taco fűszerkeverékkel ellátnunk. Az avokádós réteg szintén beszerezhető boltból, ám házilag is összerakhatjuk a pikáns zöld szószt. A tejfölt hagyjuk meg a maga szűzies, fehér voltában, és a reszelt sajtot sem szükséges fűszerezni: cheddar és fehér, félkemény sajt keveréke tökéletesen működik.
A tetején paradicsomkockák, majd szeletelt zöldhagyma, aztán pedig fekete olívabogyó darabkák koronázzák meg az építményt. Hűtőben 3-4 napig is eláll a tál, ám ha a guacamole-rész fedetlen marad, akkor óhatatlanul barnulni fog – amitől persze továbbra is ehető marad. Ha valamelyik szint nincs ínyünkre, akkor nyugodtan hagyjuk ki – abban az esetben, ha az olívát nem szereti mindenki, akkor csak a tál egyik felére szórjunk belőle. Vadítani jalapeño-szeletekkel tudjuk az összhatást, vagy a sajt alá kerülhet akár egy kis taco-hús is. Esetleg készülhetsz egyéni kínálásra – ekkor átlátszó csészékbe adagolhatod a rétegeket, ami jóval nagyobb munkát jelent.

Ezt a válogatást is szeretni fogod:

Top 5 taco receptünk

Perzsa

Forrás: houseofnasheats.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rendezzünk mexikói estet! A 3 legfinomabb mexikói vendégváró

Rendezzünk mexikói estet! A 3 legfinomabb mexikói vendégváró

Rendezzünk tematikus vacsorát barátainknak! Ha meccsnézésre, traccspartira vagy buli előtti eszegetésre invitáljuk őket, legjobb ha valami pörgős mexikói kajával dobjuk fel a hangulatot. Íme a három legforróbb tipp.
Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.
Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Mártogatós receptek válogatás szilveszterre

Kedvenceink chipsek, zöldségek mellé, bloggereinktől

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.