Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Miért nem szeretik sokan a koriandert?

Rendkívül specifikus oka van
2017. April 24.

A koriander egy nagyon megosztó fűszer, az emberek vagy imádják, vagy ki nem állhatják. Julia Childot hivatalosan is korianderutálónak bélyegezték, mivel egy 2002-ben, Jarry Kingnek adott interjújában beismerte, szerinte semmilyen íze sincs ennek a növénynek. Mások úgy érzik, szappanos utóíze van, és akadnak olyanok is, akik szerint olyan, mint egy összenyomott bogár. De a szimpla válogatósságnál több áll a korianderellenesség hátterében: a biológia.

A koriander ugyanis a génjeinkben van. Persze nem szó szerint. 

A Cornell Egyetem genetikai kutatása szerint létezik egy specifikus gén, amely kialakítja ezt a határozott ellenállást a korianderrel szemben. Több mint 30,000 vizsgálat után megállapítottak egy OR6A2 gént, amely kódolja a receptorok számára az aldehid illatát. Ezek az anyagok találhatóak meg a korianderben és a szappanban is, ezért kapcsolják sokan össze a kettőt. A kutatás szerint állítólag a lakosság 4-14 százalékánál áll fenn ez a fajta erős idegenkedés a koriandertől.

Ez nem azt jelenti, hogy genetikailag úgy lennénk huzalozva, hogy örökre utáljuk a koriandert. Nicholas Eriksson, az említett kutatás vezetője szerint az emberek megváltoztathatják ezen növényhez való hozzáállásukat. Azt javasolja, zúzzuk össze a növényt fogyasztás előtt; ez felszabadít olyan enzimeket, melyek a enyhítik a szappan-ízt.

 

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!