Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
FOTÓ: ORAL-B

Így győzheted le sokunk ellenségét, a fogszuvasodást

2021. November 26.

A fogszuvasodás nem egyik napról a másikra alakul ki. Ha nem teszünk a megelőzésért, és csak akkor vesszük észre, amikor már kialakult, gyorsan a fogorvos székében találjuk magunkat. Manapság szerencsére már számos eszköz rendelkezésünkre áll, amivel megóvhatjuk fogainkat, és megelőzhetjük a fogszuvasodást.

Mit is jelent pontosan a fogszuvasodás, és hogyan vehető észre?

A fogszuvasodást a fogakon képződő lepedék, valamint a szájban található baktériumok okozzák. Ez egy rendkívül összetett és idült folyamat, amely a fogfelszín felől halad befelé a dentin irányába. A folyamat során csökken a fogak ásványianyag-tartalma, keményszövete véglegesen roncsolódik, ez pedig azt eredményezi, hogy a fogzománc egyre vékonyabbá válik, végül, amikor már súlyos mértékű a károsodás, és túlzottan vékonnyá válik a fogzománc, akkor áttörik.

Elő a fogkefékkel!

Egészen egyszerű a fogszuvasodás megelőzése, mégis van pár részlet, amire érdemes figyelnünk. Az első és legfontosabb a megfelelő fogkefe kiválasztása. Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít az elektromos fogkefe, természetesen nem véletlenül. Az elektromos fogkefék sokszoros hatékonysággal működnek, például a fogkefefej megfelelő méretének és alakjának köszönhetően. A fogszuvasodás leggyakrabban a fogközökben alakul ki, ezért a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb felületet tudjuk megtisztítani fogmosás közben. A jó hír, hogy már létezik olyan elektromos fogkefe is, amely egy telefonos applikációval összekapcsolva nyújt tájékoztatást a fogmosás eredményességéről.

Az Oral-B legújabban bemutatott mágneses elektromos fogkeféje, az iOTM 48 százalékkal több lepedéket képes eltávolítani, mint egy szónikus fogkefe. Ha ez nem lenne elég, számos elektromos fogkefe teszt bizonyítja, hogy a P&G elektromos fogkeféi az élmezőnyben vannak, és egyedülállóan modern a technológiájuk. A készülék mikrorezgéseket generálva közvetlenül a fogkefefejbe hajtja az energiát, amely oszcillációs-rotációs mozgással kombinálva tisztítja a fogakat. Precíz, csendes és hatékony, ráadásul a beépített mesterséges intelligenciájának köszönhetően visszajelzést ad a fogmosás alaposságáról, 7 különféle fogmosási mód közül választhatunk, intelligens nyomásérzékelője pedig azonnal jelez, ha túl erős vagy túl gyenge nyomást gyakorlunk a fogainkra.

Fotó: ORAL-B

Minden részlet számít!

Az tény, hogy a megfelelő fogkefe kiválasztásával tehetjük a legtöbbet a fogaink egészségéért, ám az alábbiak is nagyban hozzájárulnak a fogszuvasodás megelőzéséhez:

– fluorid tartalmú fogkrém, gél, szájvíz használata

– fogközök mindennapos tisztítása

– napi kétszeri fogmosás, lehetőleg étkezés után minimum fél órával

– cukros italok és keményítőt tartalmazó ételek mérsékelt fogyasztása

– megfelelő mennyiségű kalciumbevitel

– rendszeres fogászati ellenőrzések

Mosolyra fel!

A mosoly a legszebb ékszer, amit viselhetünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy fogaink egész életünk során szolgálnak minket, minél egészségesebbek, annál tovább számíthatunk rájuk. Foglalkozzunk velük, ápoljuk őket, hogy magabiztos legyen a mosolyunk!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a 6 étel sárgítja a fogakat

Ez a 6 étel sárgítja a fogakat

Ez a lista több, mint elkeserítő. Mert igazán kedvelt élelmiszerekről van szó

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!