Így élezhetünk kést egy bögre segítségével
2020. November 13.Bár elsőre talán nem is gondolnánk, de az életlen kés sokkal veszélyesebb, mint az éles. Mivel csak „nyiszatolni” tudunk vele, könnyebben megcsúszhat azon a felületen, amit éppen megpróbálunk felvágni, ez pedig ujjunk megsérüléséhez vezethet. De mihez kezdjünk, ha főzés közben jövünk rá, hogy a kedvenc konyhakésünk már nem igazán vág jól, ám nem szeretnénk hosszadalmas késélezésbe fogni?
Ilyenkor jöhet jól, ha tudjuk, hogy egy egyszerű kerámia bögre segítségével is megélesíthetjük a késeinket. Minél egyszerűbb a bögre formája, annál jobb, illetve az sem árt, ha megfelelően erős a füle. Lássuk a lépéseket!
1. Fogjuk meg egyik kezünkben a bögrét fejjel lefelé, majd tartsuk a kés élét 45 fokos szögben a bögre alsó pereméhez.
2. Miközben szilárdan tartjuk a bögrét és a kést, ugyanebben a 45 fokos szögben kezdjük el húzogatni a kést a peremen. Húzzuk végig a kés egyik oldalát először háromszor.
3. Ismételjuk meg ugyanezt háromszor a kés másik oldalával is.
4. Ismét a kezdő oldala jön a késnek, most már csak kétszer.
5. És kétszer a második oldala.
6. Ismételjük meg a 4. és 5. lépéseket, de csak egyszer-egyszer húzzuk végig a kés élét a peremen.
7. Egy tiszta, nedves kendővel töröljük le a késről a fémport.
Ez a 3-2-1 módszer nem pótolja a profi késélező eszközt, de gyorssegélynek tökéletes.
Forrás: The spruce Eats