Így ártunk a késeinknek
1.Túl sokszor leejtjük
Általában az élcsúccsal előre esik, egyenesen bele a padlóba. Ez a lábfejeinkre nézve is veszélyes, de a késre nézve is, hiszen sérül az éle. Ha elgörbült vagy megtört a vége, újracsiszolhatjuk, de inkább ügyeljünk arra, hogy ne zuhanjanak olyan gyakran.
2.A csapban hagyjuk
Először is veszélyes, hiszen ha belenyúlunk a nagy mosatlanhalomba, lehet, hogy megvágjuk magunkat. Másodszor pedig, ha sokáig ázik szappanos vízben a kés, apró rozsdafoltok jelenhetnek meg rajta – akkor is, ha rozsdamentes. Ne hagyjuk azt sem, hogy ételmaradékosan várják a következő mosogatás, hiszen ez is árt neki.
3.Mosogatóba tesszük
A gépben használatos mosószereknek magas a maróhatása, így árthatnak az éleknek és a felületnek. Emellett a gépben egymásnak ütődhetnek az eszközök, amely csorbítja a kés élét. Sőt, a nyélben levő csavarok gyakran alumíniumból vannak, amelynek szintén nem tesz jót a mosószer.
4.Fiókban tároljuk
Itt egymásnak és más evőeszközöknek ütődnek, így csorbul az élük. Nem véletlenül létezik késtároló.
5.Nem tartjuk karban
A rendszeres élezés és tisztítás elengedhetetlen, ha szeretnénk, hogy a késeink sokáig szolgáljanak minket. A gyakran használt kések kéthetente igényelnek némi élezést. Évente, vagy kétévente pedig érdemes profi élezőhöz is ellátogatni a késeinkkel.
6.Kevésbé ideális vágófelület
Az üveg felület csak roncsolja a kés élét, így ne használjuk. Amit használjunk, az a fa vágódeszka, amellyel a kés élét és a konyhapultot is kíméljük.
via: The Kitchn