Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Idén belevágsz a Veganuár kihívásba?

1 hónap állati eredetű élelmiszerek nélkül
2023. January 2.

Valljuk be, újévi fogadalmakkal sokszor már tele a padlás. Megfogadjuk, szépen túlvállaljuk magunkat, aztán úgy, ahogy van, feladjuk az egészet, azaz kis lépésekben haladás helyett – ha már az óriási lépés nem megy – visszaérkezünk a kezdőpontra.

A Veganuárban pont az a jó, hogy „papíron” csak 1 hónapig tart. Később persze folytatható, ha bevált, esetleg saját életmódunkhoz igazíthatjuk. Lássuk, miért érdemes belevágni.

Állítólag 3 hét alatt rögzül egy új szokás

Árnyaljuk a képet! 3 hét alatt rögzülhet, vagy legalább rájöhetünk arra, hogy rendben, egy adott dolog biztos nem fog menni, viszont van, ami könnyebben az életünk részévé vált, mint eredetileg gondoltuk volna.

Jót fog tenni egy kis detox

A karácsonyi eszem-iszom után nem rossz sok-sok zöldséggel tehermentesíteni a gyomrot. Garantáltan jobban járunk, mint egy januári léböjtkúrával, hiszen nem kötelezzük magunkat a hideg időben csupán folyadékfogyasztásra.

Új alapanyagokkal ismerkedhetünk meg

Főzni jó! Tudjuk, hogy vannak nagy kedvencek, de az új alapanyagok irányába is érdemes nyitni. Ne vásároljuk fel egyszerre a fél boltot, így ha egy-egy alapanyag nem válik be, nem lesz belőle jelentős pénzkidobás.

Tipp: Készíts vegán ételeket, íme egy csokor recept inspirációként!

Nem drágább!

Aláírjuk, lehet költséges a vegán táplálkozás, de nem kell feltétlenül annak lennie. Az alapot képezzék idényzöldségek, fogyasszunk sok gyökérzöldséget, savanyú káposztát, téli gyümölcsöt.

Finomhangolható

Az egy hónap elteltével dönthetünk úgy, hogy ezentúl heti egy húsmentes napot tartunk. Vagy azt is mondhatjuk, szükségünk van a csirkemellre, mert finom és tápláló állati eredetű fehérjeforrás, viszont a vörös húsok nem hiányoznak, így azokat száműzzük az étrendünkből. Azaz figyeljünk szervezetünk jelzéseire ebben az egy hónapban, megéri!

Ezt már olvastad?

Kifejezetten nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!