Hogyan takaríthatjuk ki a mikrósütőnket ecettel?
2020. January 22.Képzeljük el a következő szituációt: egy álmos reggelen megfeledkezünk a frissen lefőzött második kávénkról. Elugrunk a boltba, levisszük a kutyát sétálni, netán uzsonnát csomagolunk a gyereknek. Mire észrevesszük a csészét a konyha egy kieső zugában, már annyira kihűlt a feketénk, hogy tehetjük is be a mikróba. Ha peches napunk van, egy kisebb „robbanás” lesz az eredmény, mi pedig láthatunk neki kedvenc eszközünk kitakarításának. Súroljunk? Vagy megússzuk a nagytakarítást? Jó hír, hogy csak ecetre és vízre lesz szükségünk, a többit a mikró megoldja.
Az ecet az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a mikrónk kitakarítására. Az ecet savas anyag, és pont ez a savasság teszi lehetővé, hogy mindenféle zsíros szennyeződéssel megbirkózzon, például ragasztónyomokkal vagy szappanmaradékokkal. A mikróban ráadásul a vízzel hígított ecet még némi gőzös segítséget is kap, így garantáltan „felszaggatja” a makacs, letapadt, megszáradt szennyeződéseket. Lássuk, mi pontosan a teendőnk!
1. Mérjünk ki 2 csésze vizet és 2 evőkanál ecetet egy mikrózható edénybe vagy tálba.
2. Tegyük a mikrósütőbe 5 percre, hagyjuk felforrni a folyadékot.
3. Ezt követően ne nyissuk ki a mikró ajtaját, ugyanis a keletkezett gőz segít megtisztítani a belsejét.
4. 2-3 perc elteltével nyissuk ki az ajtót, majd vegyük ki a vizet. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el a forgótányért is.
5. Töröljük ki alaposan a mikró belsejét: szivaccsal dolgozzunk, kezdjük a felső résszel, és haladjunk oldalirányban, majd lefelé. Ne feledkezzünk el az ajtó belső oldaláról se!
6. Takarítsuk le a forgótányért is, majd helyezzük vissza a mikrósütőbe.
7. Száraz konyharuhával törüljük szárazra a gép belsejét, és már el is készültünk.
Forrás: the Kitchn