Hogyan pirítsunk otthon tökmagot?
2022. October 18.Ősszel szinte beköltözik a sütőtök a konyhánkba, és milyen jól teszi! Készítünk belőle levest, köretet, desszertet, vagy csak megeszegetjük magában a finom, puhára sült tököt. Többségünk azonban a magokat egyszerűen kihajítja a kukába, ami nagy kár, hiszen a magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalmú tökmagból klassz snack készíthető.
Hogyan tisztítsuk meg a magokat?
Szerencsére nem kell rendkívül alaposnak lennünk és az utolsó molekulányi tökhúst is leszednünk a magokról. Kézzel szedegessük ki a tökből, majd szórjuk egy tál vízbe. Hagyjuk őket egy kis ideig ázni néha átmozgatva, hogy a tökhús leváljon róluk.
1. Kanalazzuk ki és tisztítsuk meg a magokat
Melegítsük elő a sütőnket 150 fokra, közben az előzőleg beáztatott magokat szűrjük le.
2. Szárítsuk meg a magokat
Tegyük át egy tiszta konyharuhára, és itassuk le róluk a vizet. Ha a magok hozzátapadnak a konyharuhához, ne ijedjünk meg, ez normális.
3. Olajozzuk és sózzuk a magvakat
Terítsük szét a magvakat egy sütőlemezen, locsoljunk rájuk egy kevés olajat, majd szórjuk meg sóval.
4. Süssük meg
A sütőlemezt, rajta a magokkal alaposan rázzuk össze, hogy a magokat minden oldalról egyenletesen bevonja az olaj és a só. Ezután rendezzük el őket, hogy egyenletesen elosztva, egy rétegben legyenek a sütőlemezen. Így már mehetnek is a sütőbe 20-25 percre. Ha a sütőnk kicsit egyenetlenül süt, kb. 10 perc sütés után keverjük át a magokat.
5. Hagyjuk kihűlni
Ha az idő letelt, vegyük ki a sütőből a magokat, és hagyjuk a sütőlemezen kihűlni.
Tipp: Ezek a tökmagolaj fantasztikus hatásai
Ha az alapokat elsajátítottuk, bátran kezdjünk el kísérletezni! Ha édes tökmagot szeretnénk, hagyjuk el az olajat és sót, zsiradékként használjunk kókuszzsírt. Egy csipet só egyébként az intenzíven édes ízeket még jobban kiemeli, tehát nem minden esetben szükséges teljesen kiiktatni a sót. A sütés idő 2. felében megszórhatjuk a magokat barna cukorral, vagy ha jobban szeretjük, locsolhatunk rájuk juharszirupot. Ne túl sokat, hiszen csak vékonyan szeretnénk bevonni a magvakat. Ehhez a variánshoz adhatunk még olyan fűszereket is, mint a fahéj és szerecsendió. Ha megvagyunk, tegyük vissza a sütőbe újabb 10-15 percre.
A sós tökmagot aprított rozmaringgal, szárított oregánóval, csilivel is megbolondíthatjuk sütés előtt, de ilyenkor figyeljünk, hogy pirítás közben nehogy odaégessük a fűszereket.
A kész, kihűlt magvakat tároljuk légmentesen zárható edényben.
Forrás: the kitchn
Kapcsolódik: