Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan növelhetjük természetes módon a boldogsághormont a szervezetünkben?

2021. June 19.

Boldogsághormon, azaz szerotonin 

A furcsa név egy olyan vegyi anyagot takar, amely szervezetünkben sok helyütt megtalálható: a kötőszövetekben és az agyban éppúgy, mint a vérben. Kevésbé tudományos elnevezése a boldogsághormon, mivel a közvélekedés szerint javítja a hangulatunkat, alvásunk minőségét, és általánosságban is jobb lesz a közérzetünk tőle. Az alacsony szerotoninszint pedig egyes kutatások szerint felelős lehet a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulásáért.

 

Mit csinál pontosan a szerotonin?

Egyes nézetek alapján agyi kemikáliaként és idegi átvivőanyagként, más vélemények szerint hormonként tekinthetünk rá. Idegi átvivőanyagként az a szerepe, hogy a különböző jelzések átjussanak egyik idegsejtről a másikra. A szerotonint szervezetünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, amelyet az elfogyasztott ételekből nyerünk nap mint nap. Triptofánt önmagában nem tud a szervezetünk termelni. 

 

Melyek az alacsony szerotoninszint jelei?

A tünetek változatosak: rossz emlékezőképesség és hangulat, étvágytalanság, alvási nehézségek, nyugtalanság, szorongás, alacsony önbecsülés, édes vagy magas keményítőtartalmú ételek után érzett erős vágy.

 

És mely élelmiszerek segíthetnek növelni a szerotoninszintünket?

 

1. Tojás

A tojás magas fehérjetartalma révén növeli a vérplazmánkban található triptofán szintjét.

 

2. Magvak és diófélék

A triptofán mellett jó forrásai a rostoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak is.

 

3. Lazac

Omega–3 zsírsavtartalma miatt a koleszterinszintünk egészséges szinten tartásában is segít a fogyasztása.

 

4. Sajtok 

Nemcsak a sajt, hanem a legtöbb tejtermék fogyasztása is növeli a szerotonin termelését szervezetünkben.

 

5. Ananász

Gazdag triptofánban, valamint gyulladáscsökkentő enzimeket is tartalmaz, amelyek szerepet játszhatnak bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.

 

6. Tofu és más szójatermékek

A tofu képes szinte minden más fehérjeforrás kiváltására, így nagy segítséget jelent vegánoknak. A szójatermékek a tejtermékek nagy részének kiváltására alkalmasak. 

 

7. Pulyka

A szárnyashúsok jó forrásai a fehérjéknek és a triptofánnak egyaránt.

 

8. Banán

Magas káliumtartalma miatt szokták dicsérni, de ebből a szempontból is előnyös a fogyasztása.

 

9. Spenót

A legtöbb leveles zöld és salátaféle gazdag triptofánban és vasban.

 

Forrás: So delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a 9 dolog közös a boldog emberekben

Ez a 9 dolog közös a boldog emberekben

Szakemberek szerint ezek a leginkább boldogság-előmozdító magatartás formák

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!