Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan készítsük elő a kertet az őszi szezonra?

2021. October 5.

Célszerű még a nyár vége előtt felkészíteni a kertet a hidegebb hónapokra. Miről ne feledkezzünk meg, mielőtt megérkeznek a zord őszi napok? Az alábbi öt tipp segít abban, hogy kertje a legszebb legyen a hűvösebb évszakban is.

 

Tartsa karban a gyepet

Hacsak kertjét nem sújtja augusztus végén felhőszakadás, továbbra is rendszeresen öntözze a gyepet, hogy a zöld terület egészséges és buja maradjon. Csak kapcsolja be a locsolót kora reggel vagy késő este. Augusztus vége felé bátran abbahagyhatja a nitrogéntrágyázás használatát, és fokozatosan csökkentheti az öntözést.

 

Arassa le munkája gyümölcsét

Augusztus végére beérik a paradicsom és a paprika, amiből finom saláták és sok más étel készíthető. Ekkorra már a babot, borsót vagy cukkinit is betakaríthatja. Ha a termés egy részét esős napok miatt tárolni szeretné, tárolja árnyékos, száraz levegővel ellátott helyen. Nem megfelelő körülmények mellett a zöldségek könnyen rothadásnak indulhatnak.

 

Töltse fel a madáretetőket

Nagy kertje van? Egy nagy madáretető helyett készítsen több kisebbet a madarak számára, és helyezze el őket a területen. A madarak nem fognak egy helyre tömörülni, ellenben mindegyiket meglátogatják majd. 

Az etető kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy annak magasabb pereme legyen, hogy a madarak csőrét egy fixen tartsa. Különösen a verebek vagy a feketerigók látogatásai során szóródhatnak szét a magvak. Az is fontos hogy olyan fára akassza ahol a lombkorona sőrőbb, hogy a magok ne ázzanak el ha esik az eső.

 

Téliesítse a kültéri bútorokat

Nemcsak a kerti ágyásokat és a kert kis lakóit kell felkészíteni a hidegebb időjárásra, hanem a szabadtéri ülőhelyeket is. Akár rattanfotelben pihent a nyár folyamán, akár egyszerű műanyag székeket használt, öblítse le a bútorokat hideg vízzel, és hagyja a napon száradni. Ha a hőmérséklet az elkövetkező hetekben fagypont alá csökken, tárolja a bútorokat meleg, száraz helyen. 

Külön fejezetet képez a fabútorok karbantartása, amelyeket meg kell tisztítani (például vattapamaccsal), csiszolópapírral le kell csiszolni, majd olajjal le kell festeni, hogy megvédjük a fa felületét a nem kívánt külső hatásoktól. A bútorokat száraz, meleg és jó levegőjű helyen tárolja.

 

Fedje le a kültéri medencét

Az első fagyok beállta előtt fordítson kellő figyelmet medencéjére, hogy az a következő évben is kitartson. Távolítsa el a szennyeződéseket a medence faláról, aljáról és egyéb tartozékairól (lépcsők, szűrők, tömlők stb.), és kenje be a vizet szennyeződésgátló szerrel. Ezután fedje le a medencét egy tartós ponyvával, hogy felfogja a lehulló leveleket vagy fenyőtűket.

Kezdje el az előkészületeket, amíg még van idő. A következő szezonban kertje ismét gyönyörűen kivirágzik, és a befektetett erőfeszítések sokszorosan megtérülnek.

Bútorok, dekorációk és lakberendezés egy helyen? A FAVI pontosan ez: nemzetközi, online keresőmotor bútorok, kerti bútorok és dekorációk számára.  A FAVI bútorkereső több mint 2000 lakberendezési üzletet fog össze nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Horvátországban is. A FAVI célja, hogy Ön időt takarítson meg és nap mint friss inspirációkkal lássa el Önt egy szebb otthon kialakításához.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Itt a szeptember, lássunk neki a koraőszi kerti munkáknak!

Itt a szeptember, lássunk neki a koraőszi kerti munkáknak!

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok.. de ki tudja, meddig?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!