Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Környezettudatos sulikezdés: hogyan csökkenthető az oktatási hulladék?

2020. September 1.

Magyarországon 2018-ban átlagosan 381 kg háztartási hulladékot termeltünk fejenként. Ezzel még mindig a 492 kg/fő európai átlag alatt maradtunk, azonban a helyzet így is aggasztó. Sokszor háttérbe szorul az iskolák szerepe a környezetvédelemben, pedig az egyik legkézenfekvőbb helyszínt nyújtják a környezettudatos életvitelre való nevelésnek és a hulladékcsökkentés lehetőségének is. Most azt nézzük meg, hogy az iskolakezdés idején milyen apró lépésekkel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy ne keletkezzen ilyen sok oktatási hulladék. 

 

Válasszunk újrahasznosított papírt

A kulcs tehát a megelőzésben rejlik, amelyhez elengedhetetlen a legkisebbek bevonása is. Itthon évente átlagosan több mint 100 kilogramm papírt használunk fel, amelynek nagy része a szemétben végzi. Ha belegondolunk abba, hogy egy első osztályos kisgyermeknek hány füzetre van szüksége egy évben, és ezt megszorozzuk az osztálylétszámmal – az egyenlet kedvéért számoljunk 20 kisiskolással – pillanatok alatt 100 fölé ugrik egy osztály éves füzetmennyisége. Az Egyesült Királyságban naponta 185 emeletes busznyi szemét gyűlik össze az általános és középiskolákból. Ezzel évi mintegy 258 300 tonna oktatási hulladék termelődik. Mind az általános, mind a középiskolákban a papír alapú hulladék teszi ki ennek egyik legnagyobb százalékát. Minden egyes tonna újrahasznosított papírral nem kevesebb, mint 17 fát menthetünk meg a kivágástól. A legkézenfekvőbb tehát, ha az iskolakezdéshez újrahasznosított papírból készült füzeteket vásárlunk. Jó, ha környezetbarát anyagokat, pl. a hullámkartont és az újrahasznosított papírt helyezzük előtérbe az iskolai életben és a tanszereknél.

 

Hulladékcsökkentés újratölthető tollakkal

A környezetbarát iskolai léthez azonban kicsit mélyebbre kell ásnunk magunkat a hulladékkerülő praktikákba. A betűket ugyanis valamivel a papírra is kell vetni. Nem kell megijedni, hiszen már az íróeszközök között is találunk környezetbarát opciót. Az újratölthető tollak, valamint az FSC jelzéssel ellátott ceruzák – amelyek minősítése szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés és gyártás feltételeinek – mind a segítségünkre lesznek, ha fenntarthatóan szeretnénk kezdeni a tanévet. A tankönyvek csomagolása pedig valódi kreatív családi program lehet, ha elfelejtjük a – sajnálatos módon nem is lebomló – fényes, csillogó műanyag csomagolásokat. Bevonhatjuk már átlapozott újságpapírral, újra felhasznált natúr papírral vagy akár vékonyabb hullámkartonnal is, amelyet kedvünk szerint díszíthetünk.

Az iskolatáska és a kiegészítők kiválasztásánál pedig a legfontosabb szempont, hogy kerüljük a PVC-t tartalmazó darabokat. Előállításuk ugyanis igen káros hatással van környezetünkre.

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Legyen zöld! Hódít a környezettudatosság az éttermek világában

Legyen zöld! Hódít a környezettudatosság az éttermek világában

A Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj első díjazottja az őriszentpéteri Pajta.
Sulis snackek jövő hétre

Sulis snackek jövő hétre

Receptválogatásunkban tuti minden gyerkőc talál kedvencet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!