Hogyan használjuk és tároljuk a különleges aromájú szerecsendiót?
2022. February 16.Népszerű és izgalmas fűszer a szerecsendió, mégis keveset tudunk róla, és a magyar konyha viszonylag kevés ételhez használja. Pedig sokoldalúan felhasználható és egészséges is.
Őshazája a Fűszer-szigetek. Európában a 16. században vált ismertté, sokáig a hollandok tartották fennhatóságuk alatt a kereskedelmét. Később ez a monopóliumuk megtört, és így még jobban elterjedt a fűszer. Manapság a keleti régióban vannak a fő termesztő országok: India, Indonézia, Srí Lanka és Malajzia.
A szerecsendió valójában nem dió, nem is diófa termése, csupán a külseje miatt kapta ezt a megnevezést. A cserje termésének magja a szerecsendió, az azt körülölelő hártyás köpeny pedig a szerecsendió-virág. Mindkettő remek fűszer. Érdekesség, hogy a termésnek a beéréshez a virágzástól számítva 6 hónap szükséges!
Tipp: Helyettesíthető egymással a szegfűszeg és a szegfűbors?
Gyógyhatásai közül legjelentősebb az emésztésre gyakorolt pozitív hatása, segít a légúti megbetegedéseknél, köptető hatása van, vértisztító, méregtelenítő, agyserkentő és fájdalomcsillapító. Egyaránt hatásos menstruációs görcsök, reumatikus problémák és fejfájás esetén is. Lelki problémák esetén szintén alkalmazzák. No és kiváló afrodiziákum!
Fontos megemlíteni, hogy túlzott használata esetén hallucináció léphet fel. Ezért a mértékletes használatra oda kell figyelni, ami nagyjából néhány csipet naponta.
A szerecsendió és a szerecsendió-virág egyaránt használható édes és sós ételekben is. A virágját egészben levesekhez tudjuk adni, nálunk a húsleves elengedhetetlen fűszere. Emellett tejszínes egytálételekhez és süteményekhez is illik az aromája. Egyes teakeverékekben is megtalálható.
A diót csak reszelve használjuk. Krumplipüré és besamel mártás elképzelhetetlen nélküle. Szintén illik a tejszínes, vajas ételekhez. Jó barátságban van a brokkolival, a spenóttal és a hagymafélékkel, valamint nem lehet kihagyni a sorból a különböző sülteket sem. Mivel más fűszerekkel jól társítható, ezért sok fűszerkeverékben megtalálható. Sütemények fűszere is, a legtöbb karácsonyi sütemény ízesítője. Sőt! Italokhoz is felhasználják különleges aromája miatt.
Mindkettőt egészben vegyük meg, az őrölt verziók nagyon hamar elveszítik aromájukat. Még egészben is jól zárható (lehetőleg üveg) edényben, sötét és hűvös helyen érdemes tárolni. Mindig közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki az edényből, és reszeljünk le egy adagot durva lyukú konyhai reszelőn. Utána a maradék diót azonnal tegyük vissza a tároló edénybe, és zárjuk le. A virágot nem fogjuk tudni lereszelni, ahhoz fűszerőrlő szükséges.
Érdemes tehát minden háztartásban néhány szerecsendiót tartani, és hetente legalább 2-3-szor fűszerezni vele ételeinket.
Ez a cikk is érdekelhet: