Hogyan fog tovább elállni a banán?
2020. August 31.Vannak, akik legszívesebben majdnem éretlenül fogyasztják a banánt, mások viszont odáig vannak az édes, érett gyümölcstől. Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha megjelennek azok a bizonyos barna foltok. Hogy miért? Mert számos süteményhez túlérett banánokra lesz szükségünk. Épp ezért több érést gyorsító praktika is ismert (sőt más gyümölcsök érlelésében pont a banán játszhat főszerepet), ám ejtsünk szót arról is, hogy miként tudjuk késleltetni, lassítani a folyamatot.
1. Akasszuk fel
Nemcsak csinosak a kampón lógó banánok, hanem tudományos oka is van annak, hogy miért ez a az ideális tárolási mód. A gyümölcsből az etiléngáz akkor kezd el felszabadulni, amikor leszedik, letörik a fáról. Ám ha fel vannak lógatva, az etiléngáz lassabban fejti csak ki a hatását.
2. Vegyünk zöld banánt
És most nem a főzőbanánra gondolunk! Egyszerűen keressünk minél éretlenebbet és keményebbet a boltban.
3. Csomagoljuk be a banán szárát
Írtuk az első pontunkban, hogy a letört szárból szabadul fel a gyümölcs gyorsabb beérését előidéző etilén, így megoldás lehet, ha a szárát alufóliába vagy műanyag fóliába csomagoljuk.
4. Tegyük a hűtőbe
De csak az éretteket! A még nem túlságosan érett banánokat ne helyezzük a hűtőbe, azoknak jobb helye lesz fellógatva a kamrában. Viszont ha már teljesen érettek, a hűtőszekrényben elállnak még további pár napig.
5. Fagyasszuk le
A fagyasztással jól konzerválható a banán, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon fagyasztjuk le. Ha héjjal együtt tesszük a fagyasztóba, a héj megbarnul, és kiolvasztva nem lesz túl gusztusos. Ehelyett hámozzuk meg, és tegyük egyben vagy szeletelve műanyag dobozba, aztán pedig a fagyasztóba.
6. Vigyázzunk rájuk
A banán sokkal gyorsabban kezd megbarnulni, ha sérül a héja. Ma már speciális banántartókat is beszerezhetünk, ezek a gyümölcs formájával és méretével megegyező (általában) műanyag dobozok. Így, egyesével tárolva nagyon jól meg lesznek óvva a banánok akkor is, ha egész nap a táskánkban cipeljük.
Forrás: Reader’s Digest