Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan cserélhetőek fel a szárított és a friss zöldfűszerek?

2021. October 9.

A cserepes fűszernövények egész évben beszerezhetők, sőt egyre többen termesztik otthon is a kertjükben vagy a konyhaablakban. Nem csoda, hogy ennyire divatosak, hiszen frissek, üdék és a legegyszerűbb ételeket is feldobják. Persze a szárított fűszereket se írjuk le: használatuk praktikus, és számtalan márka kínálja termékeit szuper jó minőségben. Kis odafigyeléssel belőlük is elő tudjuk csalogatni azokat az ízeket, amelyekről eddig azt hittük, hogy csak a friss fűszernövények sajátja.

A lényeg a mennyiségben rejlik

Ha szárított zöldfűszerekkel főzünk, tartsuk észben, hogy ízük sokkal erőteljesebbé válik a szárítás hatására. Tehát a kevesebb ezúttal is több, ha a receptünkben egy evőkanálnyi friss zöldfűszer szerepel, a szárítottból elég lesz egy teáskanálnyi. Ha karakteresebb ízt szeretnénk elérni, mindig csak kis adagokban növeljük meg a menyiséget, nehogy túl sok legyen jóból.

Van, amikor nem jó az egyik fajta?

Amíg a friss zöldfűszer bármilyen ételben megállja a helyét, a szárítottat csak hőkezelve használjuk. Ne szórjuk salátára, sőt salátaöntetbe keverve sem lesz nagy élmény, azt pedig mondanunk sem kell, hogy díszítésre szintén alkalmatlan.

Időzítés

A szárított fűszereknek idő kell, hogy jól kioldódjanak, ezért érdemes már a főzés elején az ételbe tenni. Fordított a helyzet viszont például a friss bazsalikomnál: ha túl korán a lábasba kerül, a főzés végére elveszíti az ízét.

Tárolás

A szárított fűszer „rossz” híre talán abból ered, hogy sokan évekkel a vásárlás után szeretnék felhasználni, amikorra már nyilván elveszítette az íze nagyját. Persze helyesen tárolva egy légmentesen lezárt edényben, árnyékban akár évekig is eláll, de a megnyitott zacskó fűszernek gyorsan elillan az aromája. Tehát ne tároljuk túl sokáig, és ha már nem érezzük a finom illatát, akkor valószínűleg az ízének is búcsút inthetünk.

Forrás: martha stewart

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!