Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sose hidd el az alábbi konyhai legendákat!

2020. June 20.

Az elmúlt évtizedek során számos étkezéssel kapcsolatos legenda látott napvilágot. Mivel a konyhai eljárások és receptek egyáltalán nem kőbe vésettek, ezért minden generáció hozzáadhatta a közös tudáshoz a maga igazságát vagy éppen áligazságát. Számos mítosz persze teljesen alaptalan, sőt egészen megmosolyogtató, ugye?

A liszt sosem veszíti el a szavatosságát

Kezdjük rögtön egy alapanyag körüli legendával. Sokan úgy vélik, hogy a liszt nem megy tönkre, ám ez egyáltalán nincs így – romlandóbb, mint gondolnánk. Habár a szakszerűen tárolt liszt sokáig eláll, egy idő után elveszíti ízét, és aztán meg is romlik. Ennek biztos ismertetőjegyei a kellemetlen szag és az apró, lárvaszerű kukacok.

A mikrosütő megöli a tápanyagokat az ételben

Szegény mikró! Olyan nincs, hogy valami egyszerre hasznos és ártalmatlan – gondolták az emberek, aztán gyorsan ki is kiáltották bűnösnek. Pedig a mikrosütő veszélytelen, sőt, mivel hamarabb megmelegszik benne az étel, a tápanyagok állítólag kevésbé illannak el.

Kell a zuhany a kifőtt tésztának

A főtt tészta hideg vízzel való leöblítése az egyik legnagyobb tévedés. A víz ugyanis a keményítőt is lemossa a tésztánkról, ezáltal pedig kevésbé fog a szósz jól hozzátapadni. Azaz végeredményben romlik az étel állaga, minősége, élvezeti értéke.

A jól átsült hús biztonságosabb

Okkal rázzák a fejüket sokan, amikor jól átsülve kérjük a steakünket az étteremben. Nemcsak az ízét és textúráját tesszük tönkre a húsnak, hanem arra sincs semmiféle bizonyíték, hogy több baktériumot sikerül likvidálni a cipőtalp állaggal. A húsnak ugyanis elegendő a 65 °C-os belső hőmérséklet, hogy elpusztuljanak benne a hőre érzékeny kórokozók.

A nyers húsból kifolyó vörös lé vér

Maradjunk még a húsoknál! Gyakori mítosz (vagy inkább tévedés), ám az igazság az, hogy a vöröses lé nem más, mint mioglobin. Ez pedig egy fehérje, amely melegítés hatására szabadul fel a húsból.

Az éles kés veszélyesebb

Hiába gondoljuk, hogy a kevésbé éles kés veszélytelenebb ujjelvágás szempontjából, valójában pont fordítva van. A tompább kés könnyebben megcsúszhat, így a sérülések esélye is nagyobb.

Forrás: Tips and Tricks

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!