Hogyan célszerű a boltban vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket megmosni?
2019. June 17.A téma, ami időről időre előkerül, és általában rengeteg vitát vált ki, hiszen mindenki más módszerre esküszik. Elég leöblíteni folyó víz alatt, vagy éppen dehogy elegendő ennyi, suvickoljuk csak meg szépen a vásárfiát. És persze „a gyümölcsöt sosem mosunk meg” iskolának is vannak lelkes hívei. Vajon mi az igazság? Mossuk? És mennyire?
Miért kell megmosni?
Több oka is van annak, hogy miért lényeges a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan leöblíteni. Mosatlanul többfajta veszélyt hordoznak, kezdve az ártalmatlantól az igencsak veszélyesig. Először is gyakran tapad sár és föld a gyökereikre, sarat vagy ropogós, földes darabkákat bizonyára senki sem fogyaszt szívesen. De ez csak a kisebb rossz… Ami ennél fontosabb, az az a tény, hogy a legtöbb terményt kezelik rovarirtókkal, ezek pedig károsak az egészségünkre. A legsúlyosabb indok viszont az, hogy kizárólag alapos mosással tudjuk megvédeni magunkat olyan különböző betegségektől, amelyeket a növényeken tenyésző baktériumok – például a jól ismert E. coli és szalmonella – okoznak.
Az orvosok szerint a legjobb felhasználás előtt közvetlenül megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket, így tovább elállnak, az azonnali fogyasztás pedig kizárja, hogy újabb baktériumok telepedjenek meg a felületükön. Ha ugyanis mosás után még tároljuk őket, azzal ideális környezetet hozunk létre a kórokozóknak, amelyek nagyon szeretik a párát és nedvességet.
Hogyan mossuk meg?
Először a kezeinket mossuk meg alaposan szappanos vízzel, majd folyó víz alatt, ledörzsölve mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Inkább hideg vizet használjunk, hiszen a meleget a mikroorganizmusok kimondottan kedvelik. Mosogatószert inkább ne vessünk be, inkább tiszta vizet használjunk.
Segít a szódabikarbóna
A felületen található kemikáliáktól érdemes minél körültekintőbben megszabadulni. Tény, hogy meghámozhatnánk, megpucolhatnánk a megvásárolt terményeket, ám akkor vitamintartalmuk egy részének is búcsút inthetnénk. Ehelyett jobb megoldás a szódabikarbónát hívni segítségül. Ez a csodaszer segít a fertőtlenítésben, mindösszesen annyi a dolgunk, hogy miután megmostuk folyó víz alatt a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, szódabikarbónás vízbe dobjuk. 1 liter vízhez 1 evőkanállal adagoljunk, majd hagyjuk ázni az oldatban 10-15 percet a gyümölcsöket, zöldségeket. Ezután ízlés szerint újra leöblíthetjük (a szódabikarbóna nem ártalmas az egészségre), és már fogyaszthatjuk is.
Forrás: huffpost.com