Hogy használjuk a quinoát a magyar konyhában?
2022. September 14.Számos helyen találkozhatunk már a quinoával. Mi ez az étel pontosan, illetve hogyan használhatjuk fel a magyar konyhában?
Mi is az a quinoa?
A quinoa nem gabona, hanem egy álgabonaféle. A disznóparajfélék családjába tartozik, lágyszárú egynyári növény, Dél-Amerikából származik. Magjáért és leveléért termesztik. Rokona az amaránt és meglepő módon a cékla, valamint a spenót. Magjai 3-félék lehetnek, fehér, vörös vagy fekete színűek. A szín nem az érettségüket vagy a betakarítás módját mutatja, hanem egyszerűen csak különböző fajta növényről származnak. A növény levele egyébként szintén ehető, a spenótra hasonlít.
Miért szeretjük?
Első körben említendő, hogy gluténmentes. Emiatt a gluténérzékenyek étlapján előszeretettel szerepel. Alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázok vagy szigorúbb étrendet tartók körében is népszerű. 100 g főtt quinoában 120 kcal van. Összehasonlításként a rizsben 130, a főtt penne tésztában 156 kalóriát találunk. Ezen kívül teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy tartalmazza az összes olyan aminosavat, ami az emberi szervezet számára szükséges. Ezért kedvelik a vegánok is.
Hogyan készítsük el?
Hasonlóan kell elkészíteni, mint a rizst. Alaposan át kell mosni, majd nagyjából kétszeres mennyiségű, sós vízzel feltenni főni. 15-20 perc főzési idő szükséges neki. Le is lehet főzés előtt pirítani, azonban arra számítsunk, hogy kap egyfajta diós ízt a pirítástól.
Hogyan használjuk fel a magyar konyhában?
Mivel nagyon hasonlóan viselkedik, mint a rizs, ezért gyakorlatilag minden olyan ételbe szuper, amihez rizs kell. Lehet az töltött káposzta, rizses hús, rizibizi. De toros káposztához is tökéletes. Ezekhez a fehér verzió a legjobb. Édességbe is jó a fehér, nyugodtan készítsünk belőle rizskochot vagy tejberizst.
Ez is érdekelhet: Így készíts otthon ropogós panko morzsát!
A vörös magokból készülnek a leglátványosabb köretek, így bátran használjuk sültek mellé. Akár egy bakonyi sertésbordához is. Bátrabbak a fasírtban lecserélhetik a kenyeret főtt, összetört quinoára. A fekete magoknak van egy nagyon enyhe édessége, így azokat szintén az édességekhez ajánlom leginkább. Mindhárom felhasználható reggeli kásához édes vagy sós verzióban is, valamint salátákhoz. Nagyon jól mutatnak a 3 színű főtt magok a zöldsalátán. Érdemes kísérletezni vele!
Ezt már olvastad?