Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Fruit of Care

Hátrányos helyzetű magyarok sütnek-főznek az Ukrajnában rekedt állatokért

2022. April 4.

Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű emberek integrációját előmozdító Fruit of Care is szeretne lehetőségeihez mérten segíteni az Ukrajnát érő orosz invázió kárvallottjain. A kapcsolódási pontot a Kijevben rekedt állatok jelentik most: egyfelől a szerte az országban működő védett műhelyek munkatársai jórészt maguk is szerető gazdik, másrészt a közelgő húsvét nemcsak egy vallási kötődésű ünnep, hanem ikonográfiájában jelentős szerep jut az állatoknak is ugyebár.

A főként gasztrotermékeket forgalmazó nonprofit szervezet beszállítói az ország számos pontján működő civilszervezetek és szociális szövetkezetek közül kerülnek ki, amelyek az ott dolgozó fogyatékkal élő, illetve halmozottan hátrányos helyzetű kollégák munkájának eredményeként csokoládékat, kekszeket, mézeskalácsot, lekvárokat, csatnikat és egyéb üveges termékeket gyártanak – legnagyobb részt kézimunkával. Ezek kerülnek aztán bele a szezonális ajándékdobozokba, amelyekből immár több százezret adtak el olyan cégeknek, amelyek üzleti ajándékaik kiválasztásánál nemcsak a minőséget részesítették előnyben, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos szempont volt számukra. A Fruit of Care immár több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy megmutassa a magyar társadalom számára, hogy megfelelő körülmények között és segítség mellett, a valamilyen okból hátrányos helyzetben lévő emberek is képesek kiváló minőségű és piacképes termékek előállítására. Egyúttal pedig az élelmiszerekkel való munka a munkatársak terápiájának fontos része is, aminek része az önbecsülés növelése is, miszerint segély helyett munkabért kapnak.

Fotó: Fruit of Care

„Az immár egy hónapja tartó orosz-ukrán háborúból nem tud mindenki elmenekülni, nem tudja mindenki igénybe venni a szomszédos országok civiljeinek segítségét a pályaudvarokon. Közéjük tartoznak az ukrán állatkertek lakói és az őket ellátó gondozók és családjaik is, akik most csak abban bízhatnak, hogy előbb lesz vége a háborúnak, mintsem kifogyjanak az élelemből, gyógyszerekből és tüzelőből – továbbá a hadiállapot miatti kötelező zárva tartás okán a mindezeket finanszírozó jegybevételekből. A lebombázott harkivi állatkert és az első éhen haló vagy megfagyó állatok láttán jutottunk arra a magyar szociális szövetkezetek egy részével, hogy lehetőségeinkhez mérten mi is megpróbálunk segíteni. Így minden, a Fruit of Care webshopjából megrendelt húsvéti ajándékdoboz árából a legnagyobb, több mint 200 faj 4000 egyedét elszállásoló ukrán állatkertet, a kijevit támogatjuk az elkövetkező hetekben. Hiszen míg itt majd pár hét múlva a gyerekek a csokitojásokat keresik a kertben vagy a csokinyuszit majszolják, addig a szomszédban kritikus állapotok uralkodnak” – mesél a kezdeményezés okáról Jakab Áron, a Fruit of Care alapítója.

Fotó: Fruit of Care

Tipp: Interjú Jakab Áronnal, a Fruit of Care alapítójával 

A Fruit of Care tavaly decemberében indította el webshopját, hogy a Tatától Szegedig, mindenhol megtalálható szociális műhelyek termékei immár ne csak a nagy céges ajándékozókhoz, de az egyéni vásárlókhoz is eljussanak, bebizonyítva, hogy attól, hogy valaki születési körülményeiből fakadóan más, mint a többségi társadalom tagjai, a munkája eredménye pont ugyanazon a szinten van.

Fotó: Fruit of Care

Még egy hazai büszkeség:

Először főz magyar séf az Oscar-vacsorára – Csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta is lesz

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!