Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

9 érdekes húsvéti hagyomány a világ minden tájáról

2019. April 21.

Ha már túl vagytok a sonka-tojás-torma kötelező körökön, repüljetek velünk gondolatban messzi tájakra, és ismerjétek meg, hogy miként ünnepelik a húsvétot a világ más részein! Lesz itt minden a sajtgurítástól kezdve egészen a fazékdobálásig, kalandra fel!  

 

Franciaország

A francia gyerekek nem a húsvéti nyuszitól kapják az ajándékokat, hanem a harangoktól. Katolikus tanítások szerint nagycsütörtök és a húsvéti virrasztás között elnémulnak a harangok. Ebből alakult ki az a legenda, hogy a harangok azért nem hallatszanak, mert szárnyakat növesztettek, és elrepültek Rómába, hogy ott a pápa megáldja őket. Húsvét napján pedig visszatérnek, ráadásul csokit és ajándékokat hoznak a gyerekeknek.

 

India

India lakosságának csupán 2,5%-a keresztény, de természetesen ők is megünneplik a húsvétot, különösen az ország északkeleti részén. A nyugat-indiai Goában utcai mulatságokat tartanak dalokkal, színjátékokkal és tánccal. Az emberek csokival, virágokkal és színes lampionokkal ajándékozzák meg egymást.

 

Olaszország

Firenze lakosai 350 éve követik már a scoppio del carro nevű szokást. Ilyenkor egy szekeret teleraknak tűzijátékkal, a dóm elé vontatják, ahol aztán felgyújtják. Firenzétől délre Panicale településen pedig az a szokás, hogy hatalmas kerek sajtokat görgetnek körbe a falu körül.

 

Lengyelország

Húsvét előtti napon a családok összeállítanak egy kosarat tele színes tojásokkal, kolbászokkal, kenyérrel és más ételekkel, amit aztán elvisznek a templomba, hogy ott megáldja a pap. Ez az áldás jelenti a böjt hivatalos végét. A húsvét hétfői locsolkodás náluk is szokás, a hagyomány szerint a leginkább eláztatott lány egy éven belül férjhez megy majd.

 

Ausztrália

Egyes ausztrál gyerekekhez ugyan a nyuszi jön, ám nem ez az elterjedt, mivel arrafelé a nyulat kimondottan kártékony állatnak tartják. Ott tehát a húsvéti nyuszi helyett a húsvéti bilby érkezik a gyerekekhez. A bilby Ausztráliában őshonos, mára veszélyeztetett állatfaj, szintén nagy puha fülei vannak, illetve az egerekéhez hasonló hosszú orra.

 

Dél-Amerika

Sok latin-amerikai ország vette át az eredetileg spanyol tradíciót, a Júdás elégetését. Az emberek Júdást jelképező bábut készítenek, majd a városuk főterén tűzre vetik.

 

Spanyolország

Verges városa nagycsütörtököt a „ Dansa de la Mort”-tal, azaz a haláltánccal ünnepli meg. A résztvevők beöltöznek csontvázaknak, és eljátsszák a Passió jeleneteit. Az ország másik végében Almaden de la Plata lakosai híres emberek szalmafiguráit készítik el, viszont ők csak széttépik a figurákat, a felgyújtás itt nem szokás.

 

Egyesült Királyság

Sok helyen egy régi néptánccal, a Morris tánccal ünneplik a húsvétot. A férfiak kalapot vesznek fel, csengőt kötnek a bokájukra, majd így ropják az utcákon. A tánc állítólag elkergeti a rossz szellemeket, és meghozza az emberek szerencséjét. Egy másik szokás szerint két versenyző főtt tojásokat üt össze, és akinek a tojása egyben marad, az nyer.

 

Görögország

Korfu szigetén a lakosok éves fazékdobálásban vehetnek részt, ekkor különböző fazekakat, serpenyőket hajigálnak ki a házuk ablakain. A szokás a tavasz kezdetét szimbolizálja, és az új terményt, amit majd az új edényekbe gyűjtenek be.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!