Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit szimbolizálnak a húsvéti tojások?

2019. April 22.

Habár a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe, sok szokás mégis pogány hagyományokat őriz. Ilyen a húsvéti tojás és a mögötte rejlő szimbólumrendszer is.

 

A tojás mint szimbólum a történelem folyamán

Az ókori egyiptomiak, perzsák, föníciaiak és hinduk mind úgy gondolták, hogy a világ teremtése egy hatalmas tojással kezdődött, így vált a tojás az új élet szimbólumává már évezredekkel ezelőtt. Mivel húsvét tavasszal van, ez az időszak eleve a megújulás ideje, amikor életre kel minden a hosszú tél után. A legtöbb nyugati nyelvben a húsvét elnevezése egy pogány istenség nevéből (Eostre) ered.

 

A tojás mint a húsvét jelképe

Keresztény szemszögből a tojás Jézus újjászületését szimbolizálja. Az első könyvek, amelyek megemlítik a húsvéti tojást, kb. 500 évvel ezelőttről származnak. Egy sokkal korábban kereszténnyé vált észak-afrikai törzsnek viszont már régebben szokása volt, hogy tagjai tojásokat festettek húsvétra. A tojás más okból is húsvéti szimbólummá válhatott: a keresztények a böjt alatt nem csupán húst, hanem tojást sem ettek, így hosszú idő után ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit fogyaszthattak. Érdekes viszont, hogy a tojások szinte egyáltalán nem jelennek meg Mexikó és Dél-Amerika húsvéti szokásaiban.

 

Miért díszítünk tojásokat?

A tojás héjának befestése már az ókorban is szokás volt, így ünnepelték a tavasz eljövetelét. Gyakran használtak strucctojásokat tyúktojás helyett. Az első keresztények Mezopotámiában vették át ezt a szokást, pirosra festették a tojásokat, a szín Jézus vérét jelképezte. Általában vöröshagyma héját vagy virágszirmokat használtak festékként. Kelet-Európában szokás viasszal motívumokat rajzolni a tojásra azok megszínezése előtt.

 

Játékok tojásokkal

A húsvéti tojások elrejtését és megkeresését sokfelé űzik, de a locsolkodás piros tojásért csak nálunk megszokott. Amerikában a Fehér Ház minden évben megrendezi a tojásgörgetést, ami a Jézus sírját elzáró kőtömb elgörgetését szimbolizálja.

 

További húsvéti jelképek

A tojások mellett a nyuszik, csibék és liliomok elterjedt jelképei még az ünnepnek, valamennyi az újjászületést szimbolizálja. A húsvéti nyuszi például eredetileg a termékenység jelképe volt a nyulak gyors szaporulata miatt.

 

Forrás: the spruce eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!