Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: az interjúalany sajátja

Egyél finomságokat és segíts ezzel a fogyatékkal élőknek!

Beszélgetés Jakab Áronnal, a Fruit of Care tulajdonos-ügyvezetőjével
2021. October 12.

Az Iparművészeti Egyetem textilszakán végeztél, a diplomamunkád egy komóddá alakítható táska volt. Ilyen kezdet után más valószínűleg világhírű formatervező akart volna lenni, te azonban egy teljesen más utat választottál: a fogyatékkal élőkön és a halmozottan hátrányos helyzetű embereken szerettél volna segíteni a dizájn és a gasztronómia által.

Így van, hiszen amellett, hogy mindig is fontosak voltak számomra a művészetek, a szép tárgyak és az épített környezet esztétikája, hittem benne, hogy a dizájn egyúttal egy jó eszköz arra, hogy a világot élhetőbbé tegyük. Mivel középiskolás koromban fogyatékos embereket segítő szervezetekben önkénteskedtem, így jött az ötlet, hogy diploma után tervezői ösztöndíjasként egy őket foglalkoztató civil szervezet számára kreáljak olyan piacképes termékeket, amelyeket ők maguk is elő tudnak állítani. Olyanokat, amelyeket nem könyörületből vásárolnak meg, hanem mert szépek és jó minőségűek.

Immár húsz éve, hogy nekifogtunk ennek, az eredménye pedig az a sok százezer céges ajándékcsomag és üdvözlőlap, amelyeket vállalatok sokaságának értékesítettünk ez idő alatt. A célunk pedig mind a mai napig változatlan: hogy bebizonyítsuk, a hátrányos helyzetű embertársaink is képesek versenyképes értéket teremteni.

Jakab Áron
Fotó: az interjúalany sajátja

Jelenleg hány segítőszervezettel álltok kapcsolatban és mit lehet róluk tudni?

Az elmúlt években nagyon sok szervezettel ismerkedtem meg az ország, sőt, a világ különböző pontján. Ezek vezetői és munkatársai különböző háttérből és eltérő indíttatásból érkeznek, de közös bennük, hogy fáradhatatlanul dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek társadalmi integrációjáért.

A Fruit of Care ugyanakkor kizárólag azokkal a szervezetekkel tud együtt dolgozni, amelyek az eredetileg is megálmodott magas minőséget biztosítani tudják, illetve a cég profiljába illő termékeket állítanak elő. Jelenleg az ország különböző pontjáról közel egy tucat szervezettel dolgozunk együtt. A kézműves csokoládékat például egy szekszárdi és egy budapesti műhely állítja elő. A lekvárokat és üveges termékeinket, illetve a kézműves kekszeket és mézeskalácsokat több vidéki szociális szövetkezettől szerezzük be. A natúr szappanokat egy Miskolc környéki faluban készítik, a nemez virágokat pedig egy Debrecen környékén működő civil szervezettől hozzuk, míg az ajándékcsomagok összeállításában Budapest környéki nonprofit szervezetekkel dolgozunk együtt. Mindezzel közel száz fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű embernek biztosítunk értékteremtő tevékenységet.

Ízük alapján ezek a termékek a világ legelegánsabb áruházainak polcain is megállnák a helyüket. Személy szerint neked melyek a kedvenceid a beszállítóitok kínálatából?

A különleges ízesítésű táblás csokoládék mellett különösen büszke vagyok a csokoládéval bevont szárított gyümölcs termékeinkre, amelyeket egy csokoládémester fejlesztett ki számunkra. A fahéjas tejcsokoládés szárított almasziromnak vagy a kardamomos fehércsokoládéval bevont aszaltmeggynek én is nehezen tudok ellenállni. E finomságokat az teszi igazán különlegessé, hogy nemcsak a csokoládémasszát, hanem a gyümölcsök aszalását is a beszállítónk végzi. De pár hónapja fedeztem fel egy új beszállítót, ők szörpöket, lekvárokat és gyümölcsleveseket állítanak elő. Első kóstolásra meggyőzött, az eperszörpnek az íze a nagymamám konyhájába repített vissza. A múlt évben megismerkedtünk egy szociális szövetkezettel, akik húsfeldolgozással foglalkoznak a Dráva-közben. A szalámijuk és a kolbászuk elsőosztályú, komolyan mondom! A mézzel kevert gyümölcsteák pedig bármely téli estét barátságosabbá tesznek.

Fotó: az interjúalany sajátja

Mi a személyes tapasztalatod, a vásárlók hogyan reagálnak, amikor megtudják, hány remek foglalkoztató műhely is van az országban, ahol fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességű emberek készítenek ilyen szuper dolgokat? Érzel valami változást az indulásotok óta, hogy erre érzékenyebbek lettek az emberek?

Azok a cégek, amelyek újra és újra tőlünk szerzik be az ajándékaikat, bizonyítják, hogy nemcsak a Fruit of Care szlogenje („Ajándék, amivel kétszer ad”), hanem a termékeink minősége is vonzó a fogyasztók számára. Az alapítás óta egyébként több hozzánk hasonló profilú vállalkozás is indult az országban, ami persze üzleti szempontból kihívást jelent, hiszen erősíti a versenyt. Ugyanakkor mégis örülök neki, hiszen ez azt is bizonyítja, hogy a magyarok számára egyre fontosabbá válik a jó ügyek támogatása.

A vállalkozás indulásakor, amikor még kézműves vásárokon árultunk, sokszor voltam én is szemtanúja annak, ahogy a vevők kezükbe fogva a terméket meglepődtek, ahogy megismerték a társadalmi üzenetét. Nemcsak egy ínyencséget kaptak ugyanis, hanem a világról alkotott képük is pozitív módon változott kissé: megtapasztalták, hogy egy fogyatékkal élő ember is képes egy szép és ízletes valamit készíteni.

Mit gondolsz, mondhatjuk, hogy van a gasztronómiának egyfajta terápiás jellege is?

Az egyik beszállító műhelyünk Tatán működik, ahol autista embereknek adnak munkát. Az itt dolgozó munkatársak többsége súlyosan sérült. Az általuk készített aszalt zöldségek és gyümölcsök nemcsak a terméket akár naponta fogyasztó vásárlóknak jelentenek kulináris élményt, hanem a sérült emberek terápiájának is fontos része. Számukra is kézzelfoghatóvá teszi, hogy munkájukra az ép embertársaiknak is szüksége van, ezáltal pedig célt kap az életük. Azt pedig mindannyian tapasztaltuk már, hogy a kézművesség, az élelmiszerek feldolgozása mennyire relaxáló tevékenység tud lenni. Hiszen egyszerre jellemzi a monotonitás és a kreativitás, odafigyelést kíván, ugyanakkor az ismétlődő mozdulatok biztonságot nyújtanak, amelynek végeredménye kézzelfogható és ízlelhető. A Fruit of Care termékeit és ajándékcsomagjait előállító fogyatékkal élő munkatársak az elmúlt évtizedekben valamennyien megtapasztalhatták, hogy a munkájuk értékes és annak eredményéért mások hajlandók piaci árat fizetni.

 

Fotó: az interjúalany sajátja

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron

A nemzetközi versenyen konyak ízesítésű csokoládéjával nyert díjat a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra. A hazai csokoládéműhelynek ez már a 18. nemzetközi elismerése.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!