Használjunk minél több bazsalikomot! Mutatjuk, mi mindenbe tehetjük
2019. August 21.A bazsalikomot ma már szerencsére senkinek sem kell bemutatnunk, finom íze sokak kedvence. Ha tehetjük, válasszuk a cserepes verziót, hiszen a friss növény a legzamatosabb. Az előételtől kezdve egészen a desszertig ízesíthetünk bazsalikommal, és ha még ez nem lenne elég, eláruljuk, hogy nem csupán isteni az íze, hanem igen egészséges is. Tele van hasznos tápanyagokkal, gazdag béta-karotinban és luteinben.
1.Házi pesztó
Kezdjük a legalapvetőbbel: nincs is jobb a házi pesztónál. Semmi más nem kell hozzá, mint friss bazsalikomlevelek, fokhagyma, fenyőmag (vagy más olajos mag), só, parmezán sajt és olívaolaj. No meg egy jó mozsár! Egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk, a maradék könnyen lefagyasztható későbbi alkalmakra.
2.Elengedhetetlen tésztaételekbe
Az olaszok tudják, hogy az egyszerű tésztaételek a legjobbak. Próbáljuk ki egyszer a tésztát a fenti pesztóval, vagy még egyszerűbben, pusztán olívaolajjal és friss bazsalikommal. Ha zamatos bazsalikomot választunk, mennyei ebédet dobhatunk össze minimális hozzávalókból is.
3.Jobb lesz vele a limonádé
Még tart a nyár, a limonádék és szörpök évszaka, így ha még nem próbáltuk ki a bazsalikomleveleket a limonádénkban, feltétlenül tegyük meg. A citrommal, lime-mal csodás ízt varázsolhatunk az egyszerű frissítőnknek.
4.Desszertekbe
Első hallásra furcsának tűnhet, de ne féljünk kipróbálni. A legfinomabb citromos, citrusos édességekbe téve, például fagyiba, krémekbe. Illetve ki ne maradjon: szuper jól harmonizál az eperrel és a málnával is.
5.Készítsünk fűszervajat
Akár grillhúsokat kenegetünk át fűszervajjal, akár csak a reggeli péksüti mellé tálaljuk, nem lehet vele mellélőni. Jó minőségű vaj, só és bazsalikomlevelek, ennyi az egész. Ha szeretnénk, felturbózhatjuk még színes borssal és kevés kezeletlen citromhéjjal.
6.Pizzára vele
És ne csak a pizzaszószba! Miután kivettük a frissen sült pizzát a sütőből, szórjunk rá bazsalikomleveleket. Rengeteg plusz ízzel fog gazdagodni a feltétünk.
7.Nokedlibe
A nokedlitésztába keverjünk finomra aprított bazsalikomleveleket, majd hagyományos módon szaggassuk ki.
8.Salátákba
A bazsalikom igazán sokrétű, ha salátákról van szó, hiszen az olívaolajos, a citromos, a balzsamecetes és a joghurtos dresszingekhez is kiválóan passzol.
Forrás: so delicious