Hamarosan beköszönt a nyár, tárazzunk be hűsítő receptekből! Mutatjuk, hogyan készül a thai jeges tea
2019. May 22.Bár az időjárás a hetekben más arcát mutatja, a naptár szerint nemsokára el kell érkeznie a várva várt nyárias időnek. Addig se búsuljatok, inkább kezdjetek el olyan recepteket gyűjtögetni, amelyeknek majd jó hasznát veszitek a rekkenő hőségben.
Délkelet-Ázsiából pár éve indult hódító útjára, mára pedig a világ számos szegletében nagy kedvenccé vált a thai jeges tea. Népszerűsége krémességében és fűszerességében rejlik, ráadásul még egészségesnek is mondható, főnyeremény, ha finom nyári ital után kutatunk.
Alapja egy fekete teából készülő főzet, amelybe sok-sok intenzív aromájú fűszer kerül: ceyloni csillagánizs, vanília- és tamarindmagok, narancsvirág és kardamom. Sötét borostyán színű, krémes állagú, jól lehűtve, jégkockákkal kínálva ideális frissítő.
Mitől egészséges?
A fekete tea a kávéhoz hasonlóan élénkítő hatású koffeint tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban, illetve az anyagcserénket is serkenti. Emellett tágítja az artériákat, ezáltal pedig csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát. Ha igazán egészséges verziót szeretnénk, készítsük kókusztejjel, és hagyjuk el a hozzáadott cukrot.
Hogyan készítsük el?
Hozzávalók (1 csészéhez):
4 evőkanál thai teakeverék (Magyarországon is kapható, de ennek hiányában a kedvenc fekete tea márkánk is megteszi.)
2-3 teáskanál cukor
1-2 teáskanál sűrített tej vagy kókusztej
jég, citromkarika a díszítéshez
Forraljunk fel egy csésze vizet, majd tegyük a teát a forró vízbe, és áztassuk 5 percen keresztül.
Adjuk hozzá a cukrot (ha használunk) és a tejet. Keverjük alaposan össze, majd miután kihűlt, öntsük jéggel feltöltött pohárba. Díszítsük citromkarikával.
Tipp: Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, jól tárolható hűtőben. Áztatás után töltsük egy nagyobb edénybe a teát, és miután kihűlt, lefedve tegyük a hűtőbe. A többi hozzávalót csak közvetlenül tálalás előtt keverjük a kimért adagokhoz.
Forrás: foodbeast