Ha gyakori puffadással küzdünk, a következő élelmiszerekre érdemes odafigyelni
2019. September 17.A puffadás kellemetlen, kínzó tünet, amelytől a lehető leggyorsabban szeretnénk megszabadulni. Ha gyakran tapasztaljuk, érdemes a tüneti kezelés mellett mélyebbre ásni, és alaposan megvizsgálni az étrendünket.
A puffadás sokszor szervezetünk reakciója bizonyos élelmiszerekre, ám időnként komolyabb emésztési zavar tünete is lehet, ilyen többek közt az IBS (irritábilis bél szindróma). Egy fontos: ne essünk pánikba az alábbi lista elolvasását követően, igaz, hogy meglehetősen terjedelmes, de valószínűleg csak egy-egy étel lesz a ludas, így egyáltalán nem szükséges minden finomságot száműznünk az étrendünkből.
Tejtermékek
Nem kell ahhoz laktózérzékenynek lenni, hogy a tejtermékek puffadást okozzanak, bőven elegendő az is, ha nincs elég laktázenzim a szervezetünkben a laktóz lebontására. Akik csak kicsit is érzékenyek a laktózra vagy a kazeinre, könnyen felpuffadhatnak tejtermékektől. Amennyiben úgy döntünk, hogy mellőzzük a fogyasztásukat, mindenképpen ügyeljünk a kieső tápanyagok (kalcium, B12- és D-vitamin) pótlására.
Puffasztó gyümölcsök
A jól erjeszthető gyümölcsök, mint a datolya, mangó, füge, görögdinnye, alma, körte és szeder nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, amely szintén okozhat puffadást. Ebből a szempontból az áfonya, a szőlő, a narancs, az ananász, a málna, az eper és a kivi viszont „biztonságos” gyümölcsnek számít.
Glutén
A gabonafélékben található egy olyan könnyen erjedő szénhidrátfajta, amely felelős lehet a puffadásért.
Szója
A szójából készült élelmiszerek erjesztett hüvelyes szójababból készülnek. Emésztésük közben gázok szabadulnak fel, melyek a puffadás kiváltó okai lehetnek.
Só
Bár önmagában nem okoz puffadást, viszont vizet tart vissza, ettől pedig szintén puffadtnak érezhetjük magunkat.
Hüvelyesek
A bab, a lencse vagy a csicseriborsó nem csupán sok-sok élettani szempontból fontos rostot tartalmaz, hanem könnyen erjeszthető szénhidrátokat is. Ez utóbbiak pedig sajnos puffasztó hatásúak.
Túl sok rost
Az előző ponthoz kapcsolódva érdemes szót ejteni arról, hogy bizony létezhet túlzott rostbevitel. Nehéz jót tanácsolni, hiszen a rost emésztéssegítő anyag, ezért kifejezetten ajánlják puffadás ellen. Viszont a túl sok rost már ellentétes hatást válthat ki, azaz puffadást okozhat. A magas rosttartalmú gyümölcsök, például az alma és körte pektint tartalmaznak, emiatt lassabban bomlanak le a szervezetben. Így tovább fennmarad a jóllakottságérzet, azonban bizonyos esetekben akár puffadással is számolhatunk. Ha sok rostot fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy bőven igyunk mellé vizet, a folyadék ugyanis segít a feldolgozni a rostban gazdag élelmiszereket.
Puffasztó zöldségek
A zöldség egészséges és finom, de ha hajlamosak vagyunk a puffadásra, érdemes egyesével „kipróbálni” azokat a zöldségféléket, amelyek gyakran okoznak puffadást. Ilyen lehet a spárga, a kelbimbó, a fokhagyma, az articsóka, a póréhagyma, a gombák és a különböző hagymák.
Túl kevés folyadék
Magától értetődőnek tűnik, hogy szervezetünknek folyadékra van szüksége, mégis gyakori, hogy a rohanós napokon egyszerűen elfelejtünk inni. Számos egészségügyi probléma vezethető vissza a túl kevés folyadékra, pedig az egészséges italok többsége szinte biztos, hogy nem okoz puffadást. Ha unalmas a víz, teázzunk! Bátran választhatunk gyógyteákat, zöld teát vagy gyömbérteát.
Forrás: popsugar