Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, biztosan túl sok kávét fogyasztunk

2016. November 10.

Túlságosan fel vagyunk pörögve

A kávé nem az egyetlen olyan anyag, ami stimulálja a központi idegrendszert, de a koffein blokkolja az adenozin felszívódását, azonban serkenti az adrenalin, a dopamin és glutamát termelődését, ezzel vészreakciót idézve elő. A szimpatikus idegrendszer aktiválása idegességhez vezethet, emeli a pulzust, dühkitörést is okozhat.

Ha koffeinmentesre váltunk, csökkenthetjük, de teljesen nem tudjuk kiküszöbölni a koffein által okozott hatásokat.

Összeomlunk napközben

Ugyana kávé fel is tud rázni minket, könnyen lehetünk tőle fáradtak és kimerültek is egy pillanat alatt. Amikor elmúlik a hatása, könnyen jöhet az összeomlás. Egy tanulmány szerint a koffein ronthatja a hatékonyságot, csökkentheti a munkakedvet. Sokan abban bíznak, hogy a koffein felébreszti őket, de ez csupán egy hamis energia.

Ha energiára van szükségnk, mindenképpen együnk.Csak az étel tud tényleges energiaforrásként szolgálni a szervezetnek.

Túl sokat járunk a mosdóba

A koffein vízhajtó hatású, így sokat kell WC-re járnunk, főleg, ha nem vagyunk rendszeres kávéfogyasztók. Ugyan a koffein technikailag nem dehidratál, de ha kávét fogyasztva nem isszunk elég vizet, nem lesz elég folyadék a szervezetünkben.

Mindenképpen fogyasszunk valami egészséges rágcsálnivalót a kávé mellé. Az étel lassítani fogja a folyadék áramlását a gyomrunkon és az emésztő rendszerünkön és végül a húgyhólyagunkon keresztül.

Nem tudjuk abbahagyni a tikkelést

A tikkelés sokszor a semmiből jön, és a koffein a 3 legfőbb kiváltó ok között szerepel. A koffein segíti a szeretonin és a noradrenalin felszabadulását, így növelve az izmok és az idegek aktivitását.

Igyunk kevesebb kávét, és több vizet.

Rögtön mennünk kell a WC-re

A kávénak (még a koffeinmentesnek is) hashajtó hatása van az emberek 30 %-a esetén. A kutatók nem tudják pontosan, hogy mi okozza, hogy kávéfogyasztás után, rögtön idulunk is a WC-re: az ok lehet a kávé savtartalma vagy a kávé serkentő hatása.

Igyunk francia pörkölésű kávét, mert annak kissebb a savtartalma, és kevesebb koffeint tartalmaz.

Felborul a belső óránk

Tudósok szerint a kávé szabotálhatja az alvásunkat, rontva annak mind a minőségét, mind pedig a mennyiségét. Nehezen tudunk elaludni, ha lefekvés előtt 6 órával kávét iszunk. Felboríthatja a szívritmust, és egész nap úgy érezhetjük magunkat, mintha egész nap repülőn ültünk volna. Az alvás döntő jelentősségű a kognitiv funkciók szempontjából, így minden előny, amit a koffeinfogyasztással nyerünk, a semmibe veszhet, ha nem tudunk eleget aludni.

Délután 4 után ne igyunk kávét!

 

Forrás: prevention.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávéőrület – Bemelegítés

Kávéőrület – Bemelegítés

Afrika üde, citrusos és florális, Dél-Amerika fás, csokoládés, diós, Ázsia kekszes, szirupos, vajas és fűszeres – valahogy így hangzik a kávék ízvilágának sztereotip leosztása. Persze mi alaposabban ránéztünk a kávék nagy családfájára, sorozatunk első darabjában melegítsük együtt az ízlelőbimbókat!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!