Gyorsan valami egészségeset! Három 30 perces recept Wolf Andrástól
2020. April 30.Minden segítség, ötlet, tipp jól jön most, amikor a koronavírus-járvány miatt felborult a megszokott életünk, és újra kell terveznünk mindennapjainkat. Különösen igaz ez, ha a család étkezéseiről van szó: sokunknak okoz nehézséget, hogy nap mint nap egészséges, meleg ételt varázsoljunk az asztalra, lehetőleg gyorsan!
Wolf András séfnek, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének zöldség- és gyümölcsalapú receptjei nemcsak egészségesek, de 30 perc alatt megvannak, sőt akár a család együtt is elkészítheti őket. Hiszen melyik gyerek ne gyúrna örömmel nudlit vagy ne válogatná szívesen a szamócát? Az ilyen közös családi főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek a szülői példán keresztül, játékosan ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök jó tulajdonságaival, rendszeres fogyasztásuk pozitív hatásaival. Felfedezhetik, hogy ezek nemcsak egészségesek, hanem igazán finomak is! Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy a kisgyermekek minél fiatalabb korban megszeressék a zöldségeket, gyümölcsöket, és az egészséges táplálkozás életük alapvető részévé váljon.
Az Európai Friss Kalandok immár harmadik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében. A Program a gyermekes családok figyelmét szeretné elsősorban felhívni a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásira és azok fogyasztásának jelentőségére, mert a kutatások alapján ők fogyasztják belőlük a legkevesebbet. A tavaszi időszakban már bőven van választék, hiszen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a különböző salátafélék, valamint kezdődik a spárgaszezon is.
„A tavaszi szezonban mindenképpen ajánlom a spárgát, a medvehagymát és a retket. Emellett egyre több olyan salátaféle jelenik meg a piacokon, mint a rukkola és a madársaláta, amelyekből egy kis kreativitással ízletes és könnyed, egészséges ételeket tudunk készíteni a család számára” – mondta el Wolf András a szezonális zöldségek kapcsán. Azt is elárulta, milyen trükköt vetett be ebben az új helyzetben, hogy gyermekei minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak nap mint nap.
„Mivel nekik is van naponta online oktatás, ezért az iskolás kulacsaikat különböző vegyes zöldség- vagy gyümölcslevekkel töltjük meg. A napi suli végére többnyire minden el is fogy, így nemcsak a tanulás megy jobban, de marad energiájuk a játékra is.”
Wolf András szerint nehéz időszak ez mindannyiunk számára, de mivel a boltokban szinte minden kapható, egy kis előre tervezéssel minden nap friss és egészséges étel kerülhet az asztalunkra, amire most talán még nagyobb szükség van. A sztárséf új, zöldség- és gyümölcsalapú receptjei is hozzájárulnak ehhez, és mindössze 30 perc alatt elkészíthetők.
Spárgasaláta szárított sonkával
Hozzávalók (4 személyre):
200 g spárga
80 g szárított sonka szeletelve
4 db bébi római saláta
50 g kaliforniai paprika
50 g koktélparadicsom
20 g petrezselyem
20 g menta
10 g torma
20 g újhagyma
1 db citrom
1 dl olívaolaj
3 g porcukor
só
bors
Elkészítés:
A spárgát megpucoljuk, majd sós, cukros, citromos vízben leforrázzuk, és jeges vízben kihűtjük. A bébi salátákat félbevágjuk, tányérra rakjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, a paprikát egyforma apró darabokra, a zöldfűszereket és az újhagymát pedig durvára vágjuk. Az összeset belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citromot, ráöntjük az olívaolajat és a porcukrot, majd összekeverve hagyjuk állni kb. 10 percig.
Amikor a zöldségek összeértek, ráhalmozzuk a saláta tetejére, és szépen eligazgatjuk rajta a szárított sonkát. A tálban maradt salátaöntettel meglocsoljuk, és a tetejére reszeljük a tormát.
Hagymaleves édesköménnyel
Hozzávalók (4 személyre):
2 l csirke alaplé
700 g salottahagyma
500 g vöröshagyma
200 g édeskömény
5 dl olívaolaj
300 g vaj
500 g burgonya
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
Elkészítés:
Olívaolajon, kis lángon megpárolunk 6 fej durván vágott vöröshagymát, majd 7-8 perc múlva hozzáadunk 6 fej finomra vágott salottát, és további 6-8 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük. Ha nem tudunk salottahagymát szerezni, akkor sincs semmi gond, használhatunk nyugodtan annyival több vöröshagymát az elkészítéshez. Felöntjük a csirkelevessel, a hagymát puhára főzzük benne 20-30 perc alatt, majd leturmixoljuk, és közben szép lassan adagolva hozzáadjuk a vajat.
Negyed kiló kockára vágott burgonyát egy gerezd fokhagymával 1-2 percig olívaolajon forgatunk, majd hozzáadunk 1,5 dl vizet. Mérsékelt lángon főzzük addig, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor áttörtjük a krumplinyomón, és belekeverünk 1,5 dl nem túl kemény habbá vert, zsíros tejszínt.
Az édesköményt és a maradék salottahagymát egyforma, apró kockákra vágjuk, egy kevés citromolajjal lekenjük, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az édeskömény izgalmas, különleges ízt ad a fogásnak, de ha épp nincs otthon, nélküle is élvezhető lesz a levesünk.
Tálaláskor minden mélytányér közepébe helyezünk egy kanállal a püréből, és körbeszórjuk a marinált édesköményes hagymával. A forró levest külön edényből, közvetlenül fogyasztás előtt öntjük rá a betétekre.
Nudli szamócasalátával
Hozzávalók (4 személyre):
Nudli:
1 kg burgonya
3 db egész tojás
200 g liszt
500 g só
150 g vaj
Morzsa:
100 g pankó morzsa vagy zsemlemorzsa
100 g vaj
60 g nádcukor, de lehet édesítőszer is
Epersaláta:
500 g szamóca
100 g porcukor
2 db citrom
50 g menta
Elkészítés:
A magas keményítőtartalmú burgonyát egyenletes nagy kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tepsin 5 percig pihentetjük, és áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük a tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle. Ha kihűlt a burgonya, belekeverjük a tojást, lisztet és a sót. Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, kb. három cm hosszú és nem egész egy centi széles darabokra. A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat. A fagyasztott nudlikat, sós, forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.
A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk. Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.
A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd rászórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a nádcukrot. Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.
A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.
Az Európai Friss Kalandok program további különleges zöldség- és gyümölcsreceptjei ide kattintva olvashatók.