Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Gondoltátok volna? Ezek a manapság közkedvelt ételek pár 100 éve még közutálatnak örvendtek

2019. november 30.

Ahogy a ruhadivat, úgy az ételtrendek is folyamatosan változnak. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mely ínyenc falatok azok, amelyekért most rajongunk – vagy akár nagyobb pénzeket is hajlandóak vagyunk kifizetni –, ám régebben csupán az állatoknak adták takarmányként, esetleg a szegényes börtönkoszt részét képezték.

Paradicsom

Egyenesen riasztotta az embereket, mérgezett almának tartották. A gyümölcs rossz híre azonban egy fatális tévedés eredménye, ugyanis a gazdagok a paradicsomot általában ólomból készült tányérokról fogyasztották, a sav pedig kioldotta az ólmot, így okozva betegségeket. A riadalom híre gyorsan szárnyra kapott, és azok is kerülni kezdték a piros finomságot, akik sosem találkoztak ólomtányérokkal.

Homár

Manapság szinte elképzelhetetlen, de az éttermekben méregdrágán kínált homár régebben közutálatnak örvendett. Az előző évszázadokban csupán arra tartották alkalmasnak az emberek, hogy börtönökben „szolgálják fel”. Sőt! Annyira gyűlölt ételnek számított, hogy törvény szabályozta azt is, hogy egy rab egy héten hányszor kaphat homárvacsorát…

Fodros kel

Ez a kelféle olajon vagy sütőben roppanósra sütve isteni finom, nyersen azonban nem túl nagy az élvezeti értéke. Régebben pont ezért utálták, hiszen csak a nyers fogyasztása volt ismert.

Burgonya

Ma alapélelmiszer, az egyik legfontosabb termesztett növény szerte a világon. Kezdetben viszont igencsak pesszimistán tekintettek rá az emberek, és csak akkor voltak hajlandóak megenni, ha éppen semmilyen más élelmiszerféle sem állt a rendelkezésükre.

Csokoládé

Elsőként keserű ital formájában jelent meg Európában, mondanunk sem kell, hogy ennek semmi köze sem volt a ma ismert forró csokihoz. Így nem csoda, hogy nem okozott nagy gasztronómiai robbanást, erre jó pár évszázadot kellett várni.

Osztriga

Az 1900-as évek környékén az osztriga annyira elterjedt volt, hogy New York városában a Pearl Street („Gyöngy utca”) burkolatát a kagyló héjából készítették el. A túlhalászás következtében azonban megfogyatkozott az állomány. Ha valami ritka, az pedig törvényszerűen megdrágul, és igazi ínyencfalattá nemesül.

Forrás: RD

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.