Füge, a lila csoda. Az ősz kedvence az egészségednek is jót tesz
2022. September 30.A füge friss és szárított formájában egyaránt nagyszerű rostforrás telis-tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Több fajtája létezik, amelyeknek más-más a színe és az állaga, belseje számos apró és ehető maggal van tele. A friss füge sérülékeny és gyorsan megromlik, ezért nagyon gyakran szárítják, aszalják. Természetesen édes íze miatt a finomított cukrok kora előtt gyakran használták édesítőszernek.
Miért olyan egészséges?
Magas rosttartalma révén segíti az emésztésünket, tápanyagot szolgáltat a beleinkben lakozó hasznos baktériumoknak, összességében jobban és hatásosabban működhet tőle az emésztőrendszerünk.
A füge – különösen a jól megérett gyümölcs – gazdag polifenolokban, amelyek hatékony antioxidánsok, segítenek megakadályozni a sejtjeink és szöveteink károsodását.
A feldolgozott élelmiszerek magas sótartalma miatt nagyon sokan túl sok sót fogyasztanak az étrendjük részeként. Ez káliumhiányhoz és magas vérnyomáshoz vezethet. A friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend emeli a káliumszintet szervezetünkben, és segít szabályozni a vérnyomásunkat.
A fügében található ásványi anyagok – mint a kalcium, a magnézium és a foszfor – segít csontjaink egészségének a megőrzésében. Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma támogathat minket a fogyásban is. A magas rosttartalmú élelmiszerektől jobban telítődünk, és elfogyasztásuk után kevésbé érezzük magunkat újra éhesnek.
Tipp: Készíts fügés salátát!
Mindenki fogyaszthatja?
Ha allergiásak vagyunk a nyírfa pollenjére, érdemes vigyázni, mert előfordulhat keresztallergiás reakció a fügével. A fügefák tartalmaznak latexet is, ami szintén allergizálhat. Ha alacsony oxalátszintű étrendet követünk, jó tudni, hogy a fügében sok az oxalát. Amennyiben még nem nagyon fogyasztottuk, érdemes az elején mértékkel kipróbálni, mert bizonyos esetekben még hashajtó hatása is lehet.
Forrás: BBC goodfood
Ezt már olvastad?