Fűben, fában orvosság – miért egészséges a pitypang?
2021. May 14.A pitypang vagy más néven gyermekláncfű legtöbbünk szemében csak egy szívós gyomnövény. Kár azonban így gondolni rá, és egyből leírni! Tele van vitaminokkal (A-, B-, C- és D-vitaminnal), ásványi anyagokkal (például cinkkel, vassal, kalciummal, káliummal), és besorolása alapján gyógynövénynek számít. A többi keserű gyógynövénnyel együtt hathatósan segíti az emésztés beindítását, valamint javítja a máj és vesék működését, ezért gyakran alkalmazzák különböző méregtelenítő kúrák során, legtöbbször tea formájában fogyasztva. Víz- és hashajtó, és még a vérnyomásunk, illetve a vércukrunk szinten tartásában is segítségünkre lehet. Leginkább azonban az előbb említett méregtelenítő hatásáról ismert.
Hogyan használjuk?
Minden része fogyasztható! Levele és gyökere éppúgy, mint a virágai, szárának fogyasztása a benne található kesernyés nedv miatt kevésbé javasolt. A klasszikus kínai orvoslásban nagy hagyománya van a felhasználásának, eredeti elkészítési módja szerint a gyökeret megpirítják, majd italként fogyasztják, a levelekből pedig saláta, leves vagy akár szendvicsfeltét készülhet. Manapság is hasonlóan alkalmazzák, kiváltható vele a hagyományos tea, sőt kapható kivonat és por formájában is. Gyógyhatásúnak levele és gyökere számít.
Van-e valamilyen kockázata a fogyasztásának?
A pitypang az egyik legbiztonságosabb gyógynövény, ennek ellenére nem ajánlott a fogyasztása terhesség és szoptatás ideje alatt. Szintén érdemes mellőzni, ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, százszorszépre, körömvirágra vagy krizantémra, ugyanis ez esetben nagy az esély arra, hogy a pitypangra is rosszul fog reagálni a szervezetünk. Csökkentheti bizonyos párhuzamosan szedett antibiotikumok hatásosságát, és negatívan lép kölcsönhatásba a lítiummal, illetve a májfunkciót befolyásoló gyógyszerekkel és vizelethajtókkal. Az ideális adagolás meghatározása függ a korunktól és egészségi állapotunktól, ezért fogyasztása előtt érdemes az orvosunkkal konzultálni.
Beszerzése
Tele lehet vele a kertünk vagy a lakóhelyünk környéke, viszont semmiképpen se gyűjtsük lég- vagy talajszennyezett területekről. A környezeti ártalmak miatt jobb ötlet a gyógynövényboltokban beszerezhető kivonatok megvásárlása. Ha mégis megbízunk az általunk szedett növényben, mi magunk is megszáríthatjuk a gyökerét, így akár egy évig is eláll. A folyamat maga egész egyszerű. Csak begyűjtjük a gyökereket, apró darabokra vágjuk, több percen át vízbe áztatjuk, majd 90 °C-ra előmelegített sütőben addig pirítjuk, amíg könnyen eltörnek. Miután kihűltek, légmentesen záródó dobozba pakoljuk, ezzel el is készültünk.
Forrás: the healthy