Főzz konyhai hulladékokból! – Biztat az ingyenesen letölthető IKEA szakácskönyv
2021. April 15.A konyhai hulladékok egy része még menthető! Elsőre talán el sem hinnénk, hogy mennyire finom, trendi és kreatív ételek dobhatók össze olyan maradékokból, amelyek bár teljes mértékben fogyaszthatóak, mégis legtöbbször a konyhai szemetesben landolnak.
Az IKEA kanadai honlapjáról ingyenesen letölthető az angol nyelvű szakácskönyv. A több mint 100 oldalas kiadványban neves észak-amerikai séfek mutatják meg, hogy hányféle kidobásra ítélt alapanyagot hasznosíthatunk főzéskor. Szépséges fotók és pontos receptúrák segítenek a tökéletes maradékmentő reggelik, főételek, köretek, levesek, snackek, saláták és desszertek megalkotásában, a könyv végén pedig extra tippeket is kapunk.
És hogy mi minden kerülhet újrahasznosításra? Érdemes végiglapozni a könyvet a jobbnál jobb ötletekért, de a teljesség igénye nélkül a banánhéj ugyanúgy képezheti egy szuper étel alapját, mint a retek zöldje. A banánhéjból például „bacon”, sütemény és chutney lehet, a retek zöldjéből pedig izgalmas rizottó. Emellett a könyv a komposztálásra és arra is ad ötleteket, hogy a nem fogyasztható konyhai hulladékok (például tojáshéj) mire használhatók a háztartásban.
Ha végiglapozzuk a könyvet, nemcsak a tudatos szemlélet „ránt” magával, hanem a felvonultatott klassz ételek gyorsan meggyőznek arról, hogy valóban érdemes előkapni a konyhában a kreativitásunk.
A ScrapsBook online szakácskönyv erről a linkről tölthető le.