Fokhagymapucolás könnyedén? Lehetséges!
2022. January 8.A fokhagyma egészséges és finom alapanyag, rengeteg receptben ott a helye. De senki sem szereti megpucolni… Macerás. És büdös lesz a kezünk, vágódeszkánk, késünk tőle, ugye? Nem meglepő, hogy tele van az internet mindenféle furmányos ötlettel, amelyek állítólag egyszerűbbé teszik a műveletet. Vajon melyik működik a legnépszerűbbek közül?
1. A forró vizes módszer
A fokhagymagerezdeket forró vízbe áztatjuk 1 percre, ettől a héjuk megpuhul és könnyebben lejön. Működő javaslat, csak éppen időt nem fogunk vele megtakarítani, hiszen vizet forralunk, áztatunk, majd azt is meg kell várni, hogy a hagymagerezdek kihűljenek. Akkor hasznos csak igazán, ha egyszerre sok, mondjuk 10 gerezdnyi megpucolt fokhagymára van szükségünk.
2. A rázós módszer
Ennek lényege, hogy például egy fedeles műanyag dobozba tesszük a hagymát, majd rázni kezdjük, mintha egy shaker lenne a kezünkben. A héj tényleg elválik, tehát ez a módszer is működik.
Tipp! Ezért fagyaszd le a megpucolt fokhagymagerezdeket
3. Késsel összenyomás
A fokhagymagerezd egy vágódeszkára kerül, majd egy nagy konyhakés lapjával és azon a tenyerünkkel összenyomjuk. A héj lejön, de a hagymagerezd is összenyomódik. Szeletelni már nem fogjuk tudni, de ha eleve áttörni vagy reszelni szeretnénk, akkor szintén jó módszer lehet.
4. Összecsípés
Ehhez semmi extra eszközre nem lesz szükségünk. A hüvelyk- és mutatóujjunk közé szorítjuk a fokhagymagerezdet, majd addig nyomjuk, amíg egy pattanást nem hallunk. A héj ezután könnyedén, több kisebb darabban leválik.
5. A tenyeres megoldás
Két tenyerünk között görgetve kellene megszabadulnunk a héjtól, ez a módszer viszont a legtöbb esetben nem igazán működik. Inkább válasszuk ki a fentiek közül a legszimpatikusabbat!
És még egy szuper ötlet:
Forrás: purewow