Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Fokhagymapucolás könnyedén? Lehetséges!

2022. January 8.

A fokhagyma egészséges és finom alapanyag, rengeteg receptben ott a helye. De senki sem szereti megpucolni… Macerás. És büdös lesz a kezünk, vágódeszkánk, késünk tőle, ugye? Nem meglepő, hogy tele van az internet mindenféle furmányos ötlettel, amelyek állítólag egyszerűbbé teszik a műveletet. Vajon melyik működik a legnépszerűbbek közül?

 

1. A forró vizes módszer

A fokhagymagerezdeket forró vízbe áztatjuk 1 percre, ettől a héjuk megpuhul és könnyebben lejön. Működő javaslat, csak éppen időt nem fogunk vele megtakarítani, hiszen vizet forralunk, áztatunk, majd azt is meg kell várni, hogy a hagymagerezdek kihűljenek. Akkor hasznos csak igazán, ha egyszerre sok, mondjuk 10 gerezdnyi megpucolt fokhagymára van szükségünk.

 

2. A rázós módszer

Ennek lényege, hogy például egy fedeles műanyag dobozba tesszük a hagymát, majd rázni kezdjük, mintha egy shaker lenne a kezünkben. A héj tényleg elválik, tehát ez a módszer is működik.

 

Tipp! Ezért fagyaszd le a megpucolt fokhagymagerezdeket

 

3. Késsel összenyomás

A fokhagymagerezd egy vágódeszkára kerül, majd egy nagy konyhakés lapjával és azon a tenyerünkkel összenyomjuk. A héj lejön, de a hagymagerezd is összenyomódik. Szeletelni már nem fogjuk tudni, de ha eleve áttörni vagy reszelni szeretnénk, akkor szintén jó módszer lehet.

 

4. Összecsípés

Ehhez semmi extra eszközre nem lesz szükségünk. A hüvelyk- és mutatóujjunk közé szorítjuk a fokhagymagerezdet, majd addig nyomjuk, amíg egy pattanást nem hallunk. A héj ezután könnyedén, több kisebb darabban leválik.

 

5. A tenyeres megoldás

Két tenyerünk között görgetve kellene megszabadulnunk a héjtól, ez a módszer viszont a legtöbb esetben nem igazán működik. Inkább válasszuk ki a fentiek közül a legszimpatikusabbat! 

 

És még egy szuper ötlet: 

Egy trükk a fokhagymanyomóhoz

 

Forrás: purewow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?

Biztos, hogy mindent tudsz a fokhagyma-sütésről?

Ezeket a trükköket alkalmazd, ha krémesen lágy, illatos eredményt szeretnél!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!