Figyelem, nem tesz jót! Az alábbi ételek és italok felerősíthetik a szorongást
2020. November 6.A szorongás szinte népbetegség, sokunknál megjelenhet életünk bizonyos szakaszaiban. A kiváltó okok széles skálán mozognak, és érdekes módon egyes ételek is felerősíthetik a tüneteket.
Kávé
Élénkítő hatása miatt talán nem annyira meglepő, hogy összetevői hozzájárulhatnak a szorongásérzet növekedéséhez. A koffein hatására szervezetünk adrenalint kezd termelni, illetve felszabadul a kortizol nevű stresszhormon, ami növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Kávézás után elaludni is nehéz, ez pedig szintén csak ront a helyzeten.
Energiaitalok, üdítőitalok, egyes gyümölcslevek
Ha már a koffeinnél járunk, meg kell említenünk az energiaitalokat is. Nagyjából ugyanaz igaz rájuk, mint a kávéra, annyival rosszabb a helyzet, hogy a legtöbb fajta pluszban tele van cukorral vagy valamilyen édesítőszerrel is. A gyümölcslevek egy része sem jobb, gondolunk itt az 5 vagy 12%-os gyümölcstartalommal készített, cukorral és más műanyagokkal teletömött gyümölcsitalokra.
Fehér kenyér
Vagy fehér rizs, tészta. A közös bennük, hogy egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, azaz elfogyasztásuk után hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk, majd rövidesen újra lezuhan. Ezt a hirtelen ingadozást szintén összefüggésbe hozzák a szorongásos tünetek megjelenésével.
Csoki
A csokit sokan stresszoldó finomságként tartják számon, de cukor- és koffeintartalma miatt pont fordított a helyzet: fogyasztása kiválthatja a szorongást.
Alkohol
Az alkohol rövid ideig nyugtatólag hat szervezetünkre, pszichés állapotunkra, ám visszafelé is elsülhet a dolog. Vércukorszintünk ingadozni fog, emellett a sok szeszes ital felületes, rossz alvást eredményez, ezek pedig – ahogy feljebb írtuk – a szorongás kiváltó okai lehetnek.
Forrás: The Healthy