Fehérjepótlás növényi alapon
Annak köszönhetően, hogy manapság már egyre elterjedtebb az egészséges életmód, egyre többen táplálkoznak tudatosan is. Szinte a csapból is az folyik, hogy a legfontosabb táplálkozási szempont a magas fehérjebevitel, ugyanis azzal tudunk izmokat építeni, azzal tudunk jó formába kerülni és meg is tartani azt. Ezt az emberek automatikusan összekötik a nagy mennyiségű hús és tejtermék fogyasztással, hiszen mi más is fedezhetné még a fehérjeigényünket. Nos, a növények.
Igaz ugyan, hogy teljes értékű fehérjeforrásnak csak az állati eredetű élelmiszereket tekintjük, hiszen ezek tartalmazzák csak a szervezetünk számára szükséges összes esszenciális aminosavat, azonban az ételek és a tápanyagok megfelelő párosításával könnyedén fedezni tudjuk szükségletünket növényi eredetű élelmiszerekkel is. Nézzük, mik azok a legkiemelkedőbb növényi alapú fehérjeforrások, amelyekről sokan nem is tudnak.
Gomba
Az egyik legegyszerűbb alapanyagunk a csiperkegomba, amely szinte minden magyar konyhában megtalálható, gondoljunk csak egy finom rántottára vagy egy gombapörköltre, de számos egyéb módon is felhasználható. Érdemes is, ugyanis kiemelkedő vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett fehérjékben is bővelkedik, 100 grammjában 6 gramm fehérje található.
Quinoa
Az álgabonának tartott dél-amerikai magfaja fontos eleme az egészségtudatos táplálkozásnak. Habár gabonaként használható, nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek számára is kiváló köret, kása- vagy salátaalap lehet. Lassú felszívódású összetett szénhidráttartalma mellett 100 grammjában összesen 14 gramm fehérje található.
Csicseriborsó
A rendkívül sokoldalúan felhasználható hüvelyesről sokaknak elsőként a humusz és a falafel jut eszébe, mint közkedvelt húspótló fogások, azonban számos más étel, például pörköltök vagy akár sütemények alapja is lehet. Magas rosttartalmának köszönhetően is kiemelkedő élettani hatásokkal rendelkezik, de emellett fehérjetartalma sem elhanyagolható, hiszen 100 grammjában közel annyi fehérje található, mint azonos mennyiségű csirkemellben.
Sörélesztő pehely
Kevesen ismerik még ezt az alapanyagot, pedig sokat profitálhatunk fogyasztásából. Vegetáriánus vagy vegán étkezést folytatók számára különösen fontos, ugyanis mind a nyolcfajta B vitamint tartalmazza, amelyek közül a B12-t leginkább csak állati eredetű élelmiszerekkel vagy vitaminpótlással tudnánk fedezni. Ízre semmi köze sincs az élesztőhöz, inkább sajtos aromájú, így tökéletes helyettesítője lehet a parmezán sajtnak. 100 grammjában 43 g fehérje található.
Spenót
Sokan gyermekkori rossz emlékeknek köszönhetően nem szívesen fogyasztják ezt a szuperegészséges leveles növényt. Pedig nemcsak fontos vasforrás, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van, és ez egyik legtöbb fehérjét tartalmazó zöld levelesünk. A közismert spenótfőzelék helyett szinte észrevétlenül elfogyasztatjuk nyersen salátába keverve, vagy gyümölcsturmixok összetevőjeként.