Ezt fogyasztja II. Erzsébet nap mint nap
2019. April 27.A brit királynő táplálkozási szokásai sokkal hétköznapibbak, mint gondolnánk… Lássuk, mit fogyaszt a legszívesebben!
Tea
Elvégre a brit királynőről beszélünk, tehát nem múlhat el reggel egy adag forró Earl Grey vagy Darjeeling tea nélkül. Tejjel és cukorral issza természetesen. A reggeli tea mellé jár még egy tányér keksz is, amit közvetlenül reggeli előtt fogyaszt el.
Gabonapehely
Ezután pedig jöhet a nap első komolyabb étkezése. II. Erzsébet leggyakoribb reggelije egy tál egészen hagyományos gabonapehely. És még csak nem is valami kínai porcelán csodatálból szokta enni, hanem egy hétköznapi műanyagdobozból.
Tojásrántotta
A reggeli néha egy tányér tojásrántotta a gabonapehely helyett, mert ugye a királynőnek is kell egy kis változatosság. Jobban szereti a barna héjú tojást a fehér héjúnál. Néha feldobja a rántottát egy kis füstölt lazaccal, de ez – hasonlóan a friss, reszelt szarvasgombához – inkább a protokolláris reggeliken jelenik meg az asztalon.
Eper
II. Erzsébet nem azért lett a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó, mert állandóan gyorsétterembe járt. Figyel az egészséges táplálkozási elvek betartására, szereti a friss gyümölcsöket, két kedvence az eper és a barack.
Sárgarépa
Délelőttönként gyakran szokott kérni egy adag sárgarépát a konyháról, ám nem magának, hanem a lovainak. De a lovaknak sem mindegy, hogyan készítik elő a zöldséget! Meg kell hámozni, a végeket levágni, hosszában csíkokra szelni, majd a szeleteket kettévágni, hogy nagyjából egyenlő hosszúságúak legyenek. És nem lehetnek rövidebbek egy adott hossznál, hiszen hogy nézne már ki, ha a királynő ujjait megharapnák a lovai…
Scone
A délutáni tea alapvető velejárója egy tál frissen sütött sima vagy gyümölcsös scone (ami tulajdonképpen nem más, mint egy édes, pogácsához hasonló sütemény). A délutáni teáját 5-kor fogyasztja, ami egyébként közelít a vacsoraidőhöz Nagy-Britanniában. Minden alkalommal kéri a süteményeket, de általában nem fogyasztja el, hanem a kutyáinak adja.
Szendvicsek
Erzsébet szintén a délutáni tea mellé szokott legalább kétfajta szendvicset is kérni. Hatalmas kínálat áll rendelkezésére: uborkás, füstölt lazacos, tojásos-majonézes, sonkás-mustáros vagy tonhalas változat mellett dönthet. A kenyér teljes kiőrlésű vagy fehér vékonyra szelve, a héjukat és a sarkokat levágják a szakácsok.
Lekváros szendvics/penny
Ez az egyik gyerekkori kedvence, apró málnalekvárral töltött kerek szendvicsek. Nevüket arról kapták, hogy a régi angol érmepénzzel, a pennyvel egyezik meg a méretük.
Hal
Ha egyedül vacsorázik, a menü általában egy tányér egyszerű grillezett hal zöldséggel. Kedvence a doveri nyelvhal párolt spenóttal.
Pástétom
A Buckingham palotában kedvelt előétel a Gleneagles pástétom, ez egyben a királynő egyik kedvenc étele is. Füstölt lazac, füstölt pisztráng és füstölt makréla keveréke, amit aztán füstölt lazacszeletekre kennek, majd felszeletelnek. Kétszersülttel és tormakrémmel szokták felszolgálni.
Fácán
A klasszikus brit vasárnapi ebéd sült hús burgonyával, Yorkshire pudinggal, zöldségekkel és mártással. Ez a királynőnél fácánból, nyírfajdból, fogolyból, marhából vagy szarvasból készül, a sok vadmadár az étlapon a királyi család vadászhobbijából ered. Erzsébet jó alaposan átsütve szereti a húsételeit.
Bor
92 évesen sem vet meg időnként egy pohár alkoholos italt. Miért is tenné? Vacsorához általában egy pohár édes német bor kortyol el, illetve nem veti meg a gint és bor alapú aperitifeket sem.
Csoki
Egészséges étrendje mellett a királynő meglepően édesszájú is, így gyakran kerül a tányérjára teaidőben egy szelet csokitorta. A születésnapjára szintén csokitortát szokott rendelni, amelynek a receptje állítólag Viktória királynő idejéből származik. Viszont az egészségesebb fekete csokit szereti, a tejcsokinak és a fehér csokinak sosem volt rajongója.
Forrás: Reader’s Digest