Ezt az 1 lépést tedd meg, mielőtt megfőzöd a tojást
2022. August 24.A tojás megfőzésének helyes módszeréről számos elmélet kering. Sokan esküsznek arra, hogy nem hideg vízbe teszik a tojást – amit aztán felforralnak –, hanem először felforrósítják egy lábasban a főzővizet. Emellett hagyják szobahőmérsékletűre melegedni főzés előtt a tojásokat, ha azokat addig hűtőben tárolták.
Tipp: 5 dolog, amire jó még a tojás, ha nem eszed meg
Ezen felül létezik még egy egyszerű trükk, amely segítségével a legtöbbet hozhatjuk ki a tojásunkból. A híres séf, Jacques Pepin terjesztette el a következő módszert. Ha tökéletesen pucolható főtt tojást szeretnénk, főzés előtt szúrjunk egy gombostűvel apró lyukat a tojás aljába. Elmondása szerint így a fehérje szabadabban „mocoroghat” a héjon belül, és főzés közben a felszabaduló gázok is könnyen távozhatnak.
Alaposabban megvizsgálva az elméletet, van benne logika. A lyukon át be tud jutni egy kevés víz a héj és megszilárduló fehérje közé, ezért a tojást sokkal egyszerűbb lesz megpucolni. A kiszabaduló gázok pedig azt akadályozhatják meg, hogy a megfőtt tojás megrepedjen.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed