Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123rf

Ezt a diétát milliók dicsőítik, pedig a tudósok szerint sok vele a baj!

2022. April 25.

Nem telik el úgy nap, hogy a közösségi média algoritmusa ne ajánlana fel egy ketogén diétát népszerűsítő, több százezres követőtáború oldalt. A tudósok szerint azonban a ketó 2022 legkárosabb fogyókúrás módszere. 

A US News & World Report éves étrend-ajánlójában a dietetikusok és életmódtanácsadók csapata 40 különböző étrendet vizsgált meg közelebbről, és egyöntetűen megállapította: a ketogén diéta a leginkább egészségtelen mind közül. 

Tudtad? Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

A szakemberek három szempontrendszert használtak: megnézték, mennyire hatékony a súlyvesztés rövid- és hosszútávon, mennyire könnyű a hétköznapokban, tartósan követni a diéta szabályait, illetve milyen az étrend egészségre gyakorolt hatása. 

Mint kiderült, a ketogén diétával az a baj, hogy rendkívül kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért viszonylag könnyű fogyni az elején, a súlyt azonban nehéz megtartani. Olyannyira, hogy a 40 diéta közül a ketó a 37. legrosszabb volt a hosszútávú eredmények tekintetében, ugyanakkor az egészségre gyakorolt hatás itt volt a leginkább ijesztő. Magas koleszterinszint és vérnyomás, köszönhetően a sok zsíros húsnak.

Érdekesség, hogy az első helyezett idén a mediterrán étrend lett, amely mindhárom kategóriában magas pontszámot ért el. A szakértők szerint sikere titka, hogy fenntartható, változatos és a szervezet minden igényét éhezés nélkül elégíti ki.  

Kapcsolódik: 

Nem lehet eléggé dicsérni a mediterrán étrendet

 

Forrás: US News

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!