Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Milyen alkoholos italokat fogyaszthatunk ketogén diéta alatt?

2021. February 19.

Itt a péntek, koccintanál a hétvége örömére, de ketogén diétát folytatsz? Cikkünkből kiderül, hogy milyen alkoholos ital fogyasztható akkor is, ha nyakig benne vagy a ketóban. Persze legjobb, ha búcsút intesz az alkoholnak, de ha feltétlenül innál egy pohárral, az alábbiak szerint érdemes választanod.

Az alkohol és a ketózis

Az alkoholos italokat nem lehet könnyen összeegyeztetni a diétázással. Egyfelől étvágygerjesztő hatással bírnak, másrészről pedig hamarabb megemésztjük, mint a makrotápanyagokat, tehát szervezetünk még azelőtt elégeti az alkoholt, hogy az élelmiszerekben található zsírhoz nyúlna. Éppen ezért a ketózis állapota megszűnhet alkohol fogyasztásának a hatására.

Felmerülhet a kérdés, hogy vannak-e mégis keto-barát alkoholos italok. Mivel a ketogén étrend visszafogja a szénhidrátfogyasztást, ezért a legszerencsésebb italok ebben az esetben azok, amelyek nem – vagy csak nagyon kis mennyiségben – tartalmaznak szénhidrátot.

Borok

A fehér-, vörös- és habzóborokban kevés a szénhidrát – de ez természetesen csak akkor igaz, ha száraz borokról beszélünk. Mivel a szeszes italoknál nem szoktak részletes tápanyagtartalmat feltüntetni, a szénhidráttartalom megállapításának legegyszerűbb módja a kóstolás. Minél édesebb egy bor, annál több szénhidrátot tartalmaz.

Sörök

A sörök gabonából készülnek, ezért természetesen magas a szénhidráttartalmuk, így a keto étrendbe nem is nagyon férnek bele.

Tömény szeszes italok

A vodka, whiskey vagy tequila egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot, ezért ezek fogyasztása tisztán vagy szódával nem jelentenek problémát, viszont ne feledjük, hogy kalóriatartalmuk kimondottan magas.

Koktélok és társaik

Az édes üdítőitalokkal kevert szeszes italok (whiskey-kóla, vodka-narancs) és a koktélok magas cukortartalmuk miatt szénhidrátokban gazdagok, keto-szempontból a leginkább kerülendő csoportba sorolandók.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!