Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ugyanis legalább 8 pohár vizet kell meginnunk naponta

Ez a 8 dolog történik a szervezetünkkel, ha kiszárad

Ugyanis legalább 8 pohár vizet kell meginnunk naponta
2018. January 19.

A szervezetünk hanyatlani kezd, ha nem kap elég folyadékot. Akkor áll fenn a kiszáradás esélye, ha kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit elhasználunk, így mindenképp pótolni kell az elvesztett folyadék mennyiségét. Nagy probléma akkor jelentkezik, ha folyamatosan dehidratált állapotban van a szervezetünk. Nem olyan veszélyes, mint az extrém kiszáradás, de ronthatja az életminőséget.

Mutatjuk, mi történik a testünkkel, a kóros kiszáradás alatt:

1.folyamatos fáradtság: Megfelelő folyadékbevitel mellett vérünk híg és folyékony marad. Ellenkező esetben a vérünk besűrűsödik, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy oxigénnel lássa el a szerveinket. Ebben az esetben a szív a vért a bőr helyett inkább az izmokhoz juttatja el, így a szervezet képtelen kezelni a hőt. A test belső hője miatt érezzük magunkat fáradtnak és lassabbnak.

2.száraz bőr: A kiszáradás legszembetűnőbb jele a kicsípett, repedt, érdes bőrfelület. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a száraz típusú bőr nem a dehidratáció következménye – hanem alkati dolog. Viszont ha a normálistól eltérően száraznak tapasztaljuk a bőrünket, akkor bizony a sejtek nem jutnak elég folyadékhoz.

3.székrekedés: Mikor a széklet átmegy a vastagbélen, a víz felszívódik belőle. Viszont, mikor a szervezetünk kiszáradt, a vastagbél a szükségesnél több folyadékot szív el, hogy lazítsa a széklet állagát. Ez azt jelenti, a székletnek több idő kell, míg átjut a vastagbélen. Ha a székrekedés sokáig fennáll, baktériumok is keletkezhetnek a vastagbélben.

4.Izomgörcsök: Az aktív testmozgás izzadáshoz vezet, mely során nagy mennyiségű folyadékot veszít a szervezetünk. Ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot, a vérünk besűrűsödik, lassabban folyik, így nem éri el időben az izmokat – ez vezet a görcsökhöz.

5.Ritka vizelet, és vesekő: Minél kevesebb folyadékot viszünk be, annál kevesebbszer kell mosdóba mennünk. Viszont a kevesebb vizelet vesekő kialakulását eredményezi. A vesekő ugyanis a vizeletben felhalmozódott és ki nem ürített ásványi anyagokból keletkezik.

6.Szájszárazság és rossz lehelet: A kóros kiszáradás következtében a szájunkban nem termelődik elég nyál. A nyálunk antibakteriális tulajdonsága miatt elűzi a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat, de csak akkor, ha megfelelően hidratált a szervezetünk.

7.Elégtelen máj-, vese-, és bélműködés: A dehidratáltság és a kismértékű vizeletürítés káros méreganyagokat generál bizonyos szerveinkben, mely toxinok gátolják a szervek megfelelő működését.

8.Túlevés: Az előző ponthoz kapcsolódva, ha a májunk nem kap elég folyadékot, nem tudja tárolni a glikogéneket és a további energiaforrásokat, így hamarabb jelentkezik az éhségérzet. A legrosszabb pedig az, hogy az ekkor kívánt ételek általában nátriummal, vagy koffeinnel telítettek, tehát csak rontanak a helyzeten. Ilyenkor érdemes inkább gyümölcsöket, vagy zöldségeket fogyasztani, melyek természetes folyadékforrások.

forrás: Hello Giggles

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Íme néhány recept, hogy te is elkészíthesd a sajátod!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!