Ezért olyan népszerű a zab
Egészen néhány évvel ezelőttig az angolok kedvenc reggeli alapanyaga Magyarországon még maximum az állattartók számára hangzott ismerősen, a konyhában viszonylag kevesen használták. Azt elmúlt időszakban azonban hatalmas népszerűségnek örvend, előszeretettel használják a háztartásokban, az éttermekben és az élelmiszeriparban is, gyakorlatilag minden formában. Hogy ennek mi az oka, arra keresem most a választ.
1.Sokrétűen felhasználható
A zabot már nem csak a hagyományos nagyszemű zabpehelyként ismerjük, hanem kapható belőle aprószemű verzió, zabkorpa és zabliszt is. Utóbbi három sokkal könnyebben emészthető, és tökéletesen helyettesítik a fehérlisztet is, így süteményekben, kásákban, kenyérfélékben, sőt akár ételek sűrítéséhez is felhasználható, de akár reggeli gyümölcsturmixunkat is laktatóbbá tehetjük vele.
2.Hasonlít a tejbegrízre
Ha a zabkorpát tejben főve készítjük el, majd fahéjjal vagy kakaóval tálaljuk, megtévesztésig hasonlít gyermekkorunk kedvencére, tejbegrízre. A gríznél azonban sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz és sokkal tovább eltelít magas rosttartalmának köszönhetően.
3.Édesen és sósan is fogyasztható
Nem csak a tejbegrízhez hasonlító édes kása készülhet belőle, de sósan, fűszerek hozzáadásával húsok mellé is kiváló köret lehet a szokásos rizs vagy burgonya helyettesítésére.
4.Egészséges, mégis finom
Az egészséges étel fogalmát sajnos még mindig az ízetlen, „rossz” ételekkel kötik össze, pedig ez természetesen nem kell, hogy igaz legyen. Számukra jó lehet első lépésnek a zabkása megismerése, hiszen gyümölcsök, magvak, akár édesítő és kakaó hozzáadásával isteni reggeli készíthető belőle, így gyorsan megcáfolja majd az előítéleteket.
5.Sokáig eltelít
Magas rost- és összetett szénhidráttartalmának köszönhetően lassú felszívódású, amit azt jelenti, hogy elfogyasztása után még hosszú órákra teltségérzetet biztosít.
6.Gyorsan elkészíthető
A reggeli rohanásban nincs mindenkinek ideje reggelit főzni. A zabpelyhet azonban már 2-3 perc főzés vagy mikrózás után rögtön ehetjük is. Szintén időspróroló megoldás, ha előző este tejbe vagy joghurtba áztatjuk, így másnapra magába szívja a folyadékot, megpuhul és főzés nélkül hidegen is fogyasztható.
7.Kiváló vitamin- és ásványianyag forrás
Habár a legtöbben nem ezért iktatják be az étkezésükbe, mégsem elhanyagolható az egészégügyi hatása. Kiváló B1, B2, B3, B6, K és E vitamin forrás, cinkben, vasban, szelénben, kálciumban és magnéziumban gazdag, emllett pozitív hatással van a vérnyomásra és a koleszter