Ezért ne öntsük ki a tészta főzővizét
2020. January 13.Szükséges velejáró? Természetesen az, ám a tészta főzővize sokkal hasznosabb, mint gondolnánk, egyáltalán nem szükséges az egészet a lefolyóba öntenünk. Mutatjuk, mire jó.
Ha gyorsan kell valami finomat készíteni, mi sem egyszerűbb, mint előkapni egy zacskó tésztát, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórni, készre főzni, aztán már tálalhatjuk is a ripsz-ropsz ebédet vagy vacsorát. A tészta főzővize általában a lefolyóban végzi, pedig – felhasználási módtól függően – érdemes pár decit megtartani belőle. Hogy miért? Mialatt a tészta készre fő, a benne található keményítő kioldódik a vízben. Nekünk pedig pont erre a keményítőre lesz szükségünk!
Tésztaszósz
Magától értetődő, hogy a tésztánkhoz szószt is fogunk készíteni. Amíg fő a tészta, egy másik lábasban vagy serpenyőben készítsük el a kedvenc paradicsomos vagy tejszínes mártásunkat. Sőt, ha pesztóra esik a választásunk, azt is tegyük serpenyőbe. Lassan adagoljunk hozzá kevés főzővizet, lassú tűzön kevergessük, egészen addig, amíg a keményítőnek köszönhetően el nem érjük a krémes állagot. Forgassuk hozzá a leszűrt tésztát is. Ezzel a módszerrel készül az olaszok egyik legegyszerűbb és legfinomabb tradicionális tésztaétele, a borsos-sajtos (pecorino) Cacio e pepe is.
Egyéb mártások
Mint kiderült, a keményítő szuper sűrítőanyag, ezt a tulajdonságát pedig nem csupán az épp készülő tésztaszósz esetén használhatjuk ki. Ha a közeljövőben sós mártásokat, szószokat készítenénk, tegyünk el a főzővízből egy keveset, tároljuk hűtőben.
Virágöntözés
Furcsán hangzik? Pedig igaz! A keményítős víz felér egy tápoldattal, szobanövényeket és fűszernövényeket is meglocsolhatunk vele. A legjobb langyosan felhasználni.
Áztatás
Vissza a konyhába! Remek ízt kölcsönöz a hüvelyeseknek (a babnak, a lencsének vagy például a sárgaborsónak), ha az 1 éjszakás áztatás nem „sima”, hanem keményítős vízben történik.
Forrás: Reader’s Digest