Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezért leszünk éhesek az alkoholtól

Itt a tudományos magyarázat a jelenségre
2017. január 19.

Nincs jobb egy szelet pizzánál, egy gyrosnál az átmulatott – és becsípéssel végződött – éjszaka után. Ez pedig bizonyított: bárki, aki sok alkoholt fogyaszt, égető vágyat érez valami kis harapnivaló után. Kiderült, hogy a tudósok még nevet is adtak ennek a jelenségnek: az aperitif-hatás. Az éhséget talán az alkoholfogyasztás következtében érzett önuralomnak tulajdonítod, viszont a tudósoknak más magyarázatuk van a jelenségre.

 Az Egyesült Királyságban található Francis Crick Institute tudósai egereken végeztek kísérletet, hogy bebizonyítsák, az alkohol aktiválja az agyban levő „éhezési módot”. A kutatás során hím és nőstény egerek hasába injekcióztak két pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt három napon keresztül. A tudósok azt tapasztalták, hogy az egerek – nemtől függetlenül – lényegesebb több élelmiszert kezdtek fogyasztani, mint józan társaik. Ez a hatás a kísérlet második napján különösen kiemelkedő volt.

A kutatók az AgRP neuron néven ismert, specifikus agysejtben is különös aktivitást figyeltek meg. Ezek az agysejtek az egereknél és az embereknél egyaránt megtalálhatóak, és akkor aktiválódnak, amikor a szervezet éhezik. Így az AgRP aktivitásának növekedése magyarázatul szolgálhat az alkoholfogyasztás utáni éhségérzet kialakulására.

A kutatás második részében drogot juttattak az egerek szervezetébe, mellyel blokkolták az AgRP neuronokat.  Mikor ezek az agysejtek blokkolódtak, az egerek nem ettek annyit.  Ezzel is bizonyították, hogy az alkohol aktiválja az AgRP-t, mely a szervezetet több táplálék bevételére készteti.

Ez a kutatás még persze kezdetleges,  de felfedezései bizonyítják az aperitif-hatást.

 

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vörösboros forró csoki

Vörösboros forró csoki

Szigorúan felnőtteknek való tartalom!
Vörösboros paprikás krumpli

Vörösboros paprikás krumpli

Burgundi ihletésű karakteres ízvilágú, kiadós egytálétel. Jófajta vörösbort is kínáljunk mellé!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?