Ezekkel az öntetekkel egyáltalán nem lesz unalmas a saláta
2019. December 2.Ősszel és télen sem kell kizárólag a savanyúságokra hagyatkoznunk – bár szó se róla, azok is nagyon finomak –, ha nehezebb húsételeket, rakott fogásokat készítünk, bizony jól fog esni melléjük egy könnyű saláta. Ha már unalmas az ecetes-cukros és az olívaolajos dresszing, mutatunk 5 egyszerű, de nagyszerű receptet, amelyekkel a legegyszerűbb kevert salátákat is feldobhatjátok. A receptek 4 adagra szólnak, 4 nagy marék salátához elegendőek.
Mézes-mustáros-lila hagymás öntet
Sűrűbb, mártás állagú keverék, az íze szuperül harmonizál a sült sertés- vagy marhahúsokkal.
Hozzávalók:
4 evőkanál mustár
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
1 kis fej lila hagyma
só
esetleg olívaolaj
A kétféle mustárt összekeverjük a mézzel és a megpucolt, finomra aprított lila hagymával. Sóval ízesítjük, majd összeforgatjuk a salátával. Aki sűrűbb, krémesebb, „mártásosabb” állagot szeretne, nyugodtan hagyja el az olajat, de ízlés szerint hígítható is a keverék kevés semlegesebb ízű olívaolajjal.
Nyáridéző dresszing
Mintha tzatzikit ennénk, csak „egy kis” plusz zöldséggel. Sűrűbb, krémes dresszing, nyers káposztás salátákkal működik a legjobban.
Hozzávalók:
20 dkg natúr joghurt (ezúttal lehet hígabb, nem szükséges görög joghurt)
2 gerezd fokhagyma
fél kígyóuborka
só
1 evőkanál citromlé
A joghurtot keverőtálba tesszük, finom lyukú reszelőn hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát. A megmosott kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn szintén belereszeljük. Megsózzuk, citromlével ízesítjük, végül belekeverjük a salátát. Behűtve tálaljuk.
Grépfrútos salátaöntet
Ne ragadjunk le a citromnál, más citrusokat is érdemes kipróbálni az öntetekhez. Remekül feldobják az egyszerű fejes salátát.
Hozzávalók:
1 kisebb grépfrút kifacsart leve
1 teáskanál méz
4-5 szál újhagyma fehér része
só
1-2 teáskanál rizsecet (vagy más kevésbé erős ecet)
A gyümölcslevet összekeverjük a mézzel, majd hozzáforgatjuk a finomra aprított újhagymát. Megsózzuk. Ezután löttyintésnyi adagokban hozzáadjuk az ecetet, készíthetjük savasabbra vagy édesebbre is. A salátára öntjük, összekeverjük.
Majonézes-csemegeuborkás dresszing
Pikáns öntet, a semlegesebb ízű főételek remek kísérője.
Hozzávalók:
4 evőkanál majonéz
1 evőkanál tejföl
fél dl cukrozatlan habtejszín
3 db kis csemegeuborka
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
A majonézt összekeverjük a tejföllel és a habtejszínnel. A csemegeuborkákat lecsepegtetjük, finomra aprítjuk, a majonézes keverékhez adjuk. Hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. A salátához forgatjuk, behűtve a legfinomabb.
Szójaszószos öntet
Egy falat Ázsia!
Hozzávalók:
4 evőkanál narancslé
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál friss, reszelt gyömbér
1-2 teáskanál rizsecet (vagy más kevésbé erős ecet)
A narancslevet összekeverjük a szójaszósszal. Hozzáreszeljük a gyömbért, majd apránként, a kívánt savasság eléréséig hozzáadagoljuk a rizsecetet. A salátához forgatjuk.