Ezeket a maradékokat jobb, ha nem fogyasztjuk el másnap
2020. July 4.Mi legyen az ebéd? Az égető kérdésre gyakran vágjuk rá: hát a tegnap esti maradék! Ám hiába a tudatosság és a takarékosság, léteznek olyan ételek, amelyeket egészségünk érdekében egyáltalán nem ajánlatos felmelegíteni másnap.
Tojás
Vigyázat, szalmonellaveszély! A tojásokban előforduló szalmonellát az alapos hőkezelés igen, a rövid időn át tartó melegítés azonban nem pusztítja el. Amennyiben a főtt (vagy más módon elkészített) tojást huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tároljuk, a baktériumok ismét elszaporodhatnak benne. Valljuk be, a tojás nem is igazán finom, ha már állott, annyit készítsünk belőle, amennyi rögtön elfogy.
Cékla
Elsőre furcsának tűnhet, de nem véletlenül került a cékla is a felsorolásba. Gazdag nitrátokban, amelyek segítik a vérnyomásunk szabályozását. Ám hiába jótékonyak, ugyanezek a nitrátok igen rosszul reagálnak a hőkezelésre. Szobahőmérsékleten tárolás, majd felmelegítés hatására a nitrátok nitritekké, ezután pedig nitroszaminokká alakulnak át. Ez utóbbiak egy részét rákkeltőnek tartják. A nitrátokban gazdag gyökérzöldségeket épp ezért nem ajánlatos újból és újból felmelegíteni.
Burgonya
Hasonló a helyzet, mint a tojások esetében: ha elkészítjük, és nem fogyasztjuk el rögtön, szobahőmérsékleten botulizmust okozó baktériumok kezdenek el szaporodni a krumpliban. Különösen veszélyesek ilyen szempontból az egészben, alufóliában megsütött burgonyák, ugyanis a lezárt, oxigénben szegény környezet a baktériumok számára kifejezetten ideális.
Spenót
A spenót is gazdag nitrátokban, akárcsak a cékla. Így nem nehéz kitalálni, hogy melegítés hatására ugyanazok a folyamatok játszódnak le benne, minta céklában. Frissen az igazi!
Rizs
Az 1970-es években egy sor ételmérgezéses esetről számoltak be. A közös pont mindegyiknél azonos volt: kínai éttermekben ütötték fel a fejüket. Ezek az esetek hívták fel a figyelmet egy, a rizsben szobahőmérsékleten tenyésző mikroorganizmusra. Ha marad a köretből, nem feltétlenül kell kidobnunk, viszont azonnal tegyük hűtőbe!
Csirkehús
A tojásokhoz hasonlóan tartalmazhat szalmonellát. Figyeljünk arra, hogy elkészítés közben a hús megfelelően átsüljön, és lehetőleg egy alkalomnál többször ne melegítsük újra.
Forrás: The Healthy