Ezek lettek idén a legjobb magyar vendéglátóhelyek
“Az év díjazottjairól mindig újra el kell mondani, hogy a címek nem egyetlen év munkáját jutalmazzák, hanem a sokéves szívósságot és teljesítményt.” – olvashatjuk a Gault&Millau magyar weboldalán, amely világviszonylatban a két legjelentősebb nemzetközi étteremkalauz egyike. Megjelent a legfrissebb kiadványuk, a Gault&Millau Magyarország 2017,
A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.
Az idei étterem-és borkalauzból kitűnik, hogy erősödik a vidék, a legjobb étterem címet bezsebelő Gusteau sem Budapesten található.
A vendéglátóhelyek tesztelése anonim, a tesztelő nem fedi fel magát, számláját mindig kifizeti. A kalauz elsősorban a konyha teljesítményét értékeli egy 20 pontos rendszerben. A fő szempontok:
- a felhasznált alapanyagok minősége, szezonalitása
- az elkészítés szakszerűsége, a technológiák adekvátsága
- a tányéron megjelenő ízharmónia, arányosság
- kreativitás, egyéniség
- ár-érték arány
- tálalás
- a konyha teljesítményével összhangban álló szervíz
A pontozásról:
20–19,5: A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem – öt sapka
19 pont: A világ legjobb éttermeinek egyike – négy sapka
18–17: Kiemelkedő konyha – három sapka
16–15: Nagyon jó konyha – két sapka
14–13: Jó konyha – egy sapka
12–11: Jó szívvel ajánlható konyha – ha az ár-érték arány is rendben van
10–8: A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon
T: Étterem számottevő erény nélkül („tesztelve, de nem értékelve”)
És a díjazottak:
Az év étterme: Gusteau, Mád
Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs
Az év konyhafőnöke: Pesti István, Platán, Tata
Az év vidék étterme: Kisvendéglő a Hargitához
Az év feltörekvője: Pajta bisztró
Az év étteremtulajdonosa: A Rosenstein család
A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám, Olimpia étterem
Alternatív vendéglátás: Beszálló Food Bar, Budapest
forrás: gaultmillau.hu