Ezek a legjobb magyar éttermek
Rengeteg sikeres magyar éttermet díjaztak a hétfő este megtartott Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Az év szakácsteljesítményéért természetesen a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapatát – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – jutalmazták.
A tavalyi évhez hasonlóan az idei kiosztón is először a street food éttermeket díjazták, a győztes a Kemencés Pizzéria lett – ők a közeljövőben egyébként több új pizzéria nyitását is tervezik. Az év ifjú séftehetsége Garai Ádám, az Olimpia séfje lett, az év innovatív konyhája díjat pedig 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem kapta. Az év séfje Sárközi Ákos lett a Borkonyhából.
A Dining Guide csakúgy, mint tavaly, idén is egy olasz Michelin-csillagos séfre, Giancarlo Perbellinire bízta az éttermek végső értékelését, hogy egy független kalauzt tudjanak összeállítani. Az előtesztelést a Dining Guide munkatársai végezték, és a legjobb huszonötnek ítélt étteremből Perbellini választotta ki az első tíz étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin-csillagos La Peca étterem tulajdonosa, Nicola Portinari valamint Fausto Arrighi, az olasz Michelin korábbi igazgatója. Az olasz séf, aki minden séfet arra biztatott, hogy menjen el egy kicsit jobban a regionalitás irányába, többször járt Magyarországon tesztelni.
Az év étterme idén a 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin-csillagos Costes lett 93 ponttal Perbellini szerint ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amelyet elkerültek a 2016-os évben a magyar Michelin-csillagos éttermekben történt mozgolódások. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, Miguel Vieira már nem szól bele az étterem működésébe, így a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig az értékelők szerint még egyedibbé teszi a Costest.
Kiket díjaztak még?
Top 10 étterem:
- Costes – Palágyi Eszter, séf
- Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
- Onyx – Mészáros Ádám, séf
- Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
- Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
- Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
- Salon – Wolf András, séf
- St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
- Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
- MÁK – Mizsei János, séf
Különdíjak:
- Az Év Street Foodja-Díj: Kemencés Pizzéria
- Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
- Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
- Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
- Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
- Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
forrás: index.hu