Ez a fokhagymapucolás legegyszerűbb módja
2020. September 25.Sokunk egyik kedvenc hozzávalója a fokhagyma, a magyar konyha pedig egész egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Sőt! Nemcsak nagyon finom, hanem rendkívül egészséges is. Viszont nem a legegyszerűbben kezelhető hagymaféle, hiszen olaja kellemetlen szagúvá tesz mindent, amivel érintkezik, legyen az a kezünk, a késünk vagy a vágódeszkánk. Mit tehetünk ez ellen, ha nem akarunk lemondani a fokhagymáról az ebédben?
Fokhagymaszag a kezeinken
A fokhagymaaprítás szinte természetes velejárói a fokhagymaszagú kezek. Megmossuk, aztán még egyszer megmossuk, ám még mindig veszítik el a kellemetlen szagot. Mielőtt elárulnánk, mi is a fokhagymapucolás legegyszerűbb módja, jöjjön gyorsan egy tipp a szag ellen. A megoldás: kókuszolaj. Miután felszeleteltük a fokhagymát, dörzsöljünk be a kezeinket alaposan – beleértve az ujjaink közét is – kókuszolajjal, majd öblítsük le langyos vízzel.
Gyorsan, sokat
Néha olyan ételre esik a választásunk, amelybe bizony kell jó néhány gerezd fokhagyma. Ilyen esetekben lehet hasznos az a módszer, amelyhez csak egy tálra és némi forró vízre lesz szükségünk. Nincs benne semmi ördöngösség: dobjuk a gerezdekre bontott fokhagymát a tálba, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk így egy percre, ezután halásszuk ki a gerezdeket, de csak óvatosan, ne forrázzuk le magunkat. A héj könnyedén elválik a hagymától.
És még egy: a késes módszer
Profi szakácsok módszere, hogy a fokhagymagerezdeket egy vágódeszkára fektetik, majd egy kés lapjával erősen lenyomják, ezzel megroppantva azt. Ezután a héj egyszerűen eltávolítható.
Forrás: Tips and Tricks